G.Milanovac Region

Одржана Јавна расправа о Пројекту надвишења јаловишта и бране број 9 Рудника и флотације „Рудник“ д.о.о.


У Горњем Милановцу је недавно одржана јавна расправа коју спроводи Министарство за заштиту животне средине у процедури за добијање сагласности на студију о процени утицаја на животну средину, чији је предмет „Пројекат надвишења јаловишта и бране бр 9 Рудника и флотације „Рудник д.о.о.“. Расправи су присуствовали представници Министарства, компаније „Рудник“, представници локалне Канцеларије за заштиту животне средине, заинтересована јавност, као и предузеће „ENVICO“, које је било задужено за израду студије.

  • Студија о процени утицаја се заправо бави идентификацијом могућих утицаја на животну средину који настају као последица изградње, рада и затварања Пројекта. Поред идентификовања утицаја предлаже и мере којима они могу да се спрече, смање или отклоне. Такође, прописује и мониторинг свих чинилаца животне средине, а пре тога је свакако неопходноно одредити почетно стање како би се пратиле евентуалне промене или утицај самог пројекта на животну средину и здравље становништва – рекла је др Милица Каранац, „ЕNVICO“.
  • Имали смо прилику да заједно са представницима „Рудника“ и Министарства прођемо кроз целу студију. Она је јако добро урађена, али смо ми, као Канцеларија за заштиту животне средине имали неке ситне замерке и пар сугестија, па ће ипак морати да се доради. Након тога ћемо имати увид у њену нову верзију, којом ћемо, надам се, бити задовољни у потпуности – рекла је Ивана Адамовић, шеф Канцеларије за заштиту животне средине.
    Адамовић је такође истакла да је јако задовољна односом компаније Рудник и флотације „Рудник“ на односу према животној средини и да Канцеларија за заштиту животне средине активно прати еколошко стање на подручју општине и да је израда једне овакве студије од изузетног значаја за његово очување.
    Извор: КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.