Društvo Privreda

ОХРАБРИТИ ПОЧЕТНИЦЕ И ПОДРЖАТИ ИСКУСНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ

ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА “ЖЕНЕ У ПРЕДУЗЕТНИШТВУ”

Научно технолошки парк Чачак, у оквиру пројекта “Регионални иновациони Стартап центар”, који је подржао Кабинет министра за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије, недавно је организовао панел дискусију “Жене у предузетиштву”.

Идеја панел дискусије “Жене у предузетиштву” била је да организатори, на једном месту, окупе и умреже предузетнице Града Чачка и региона, да охрабре оне које су на почетку каријере и да подрже искусне предузетнице у свом пословању. Теме панела биле су: Колико се жене у предузетништву сматрају озбиљним? Балансирање између породичног и пословног живота; Предузетник и родитељ – динамика породице; Баријере на путу до успеха; Страх од неуспеха; Пркос друштвеним очекивањима; Програми подршке за жене предузетнице; Финансирање пословања; Међународни дан женског предузетништва. О најчешћим питањима и изазовима са којима се наше предузетнице сусрећу говориле су предузетнице са вишегодишњим искуством, као и оне на руководећим позицијама.

У последњих неколико година бележи се експанзија женског предузетништва, а већ две деценије актуеалан је тренд да све више жена одлучује да покрене сопствени бизнис.

Поред тога што се жене у предузетништву сусрећу са бројним изазовима, основни недостатак јесте институционализација.

– Женско предузетништво не можемо посматрати изоловано од развоја друштва и породице. Неопходна је подршка и осталих институција, не само економских и привредних, већ и социјалних и друштвених, како би се жени помогло на почетку каријере. Наравно, најважнија је помоћ државе кроз финансијску подршку. Сведоци смо да жене у мањем обиму располажу са некретнинама, да теже долазе до кредита, до субвенционисаних средстава – нагласила је Горана Танасковић, руководилац ОЈ Чачак РПК Моравичког и Рашког управног округа.

Научно технолошки парк Чачак је институција која пружа подршку и подстиче развој нових идеја, али и помаже младима при одабиру нових занимања.    

-Циљ Научно технолошког парка, поред осталог, јесте и подршка предузетништва младих иновативних људи, односно, развоја нових стартап тимова и компанија. Када говоримо о програму “Жене у предузетништву”, акценат је на подршци жена које су на почетку своје предузетничке каријере. Али, важно је да предузетнице знају да увек могу добити подршку у Научно технолошком парку, како оне на почетку каријере, тако и искусне у пословању – рекла је Драгана Шутић, координатор Стартап центра НТП-а Чачак.

Н. Р.

Фото: ТВ “Лав плус”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.