Društvo

ОНИ ЗНАЈУ: ПРИРОДА ЈЕ НАША ДРУГА КУЋА

У ЧАЧКУ И ОКОЛИНИ ОДРЖАНА АКЦИЈА „ЗАВРНИ РУКАВЕ“

Воле природу и схватили су да је скоро последњи тренутак да је одбране од свега што је угрожава. Окупили су се у недељу, 25. априла, на 52 локације у многим градовима Србије, на којима је спроведена акција „Заврни рукаве“, коју је организовала неформална група „Еко стража“. И на територији Чачка, на неколико локација у граду, Овчар Бањи, Јежевици,  волонтери удружења, неформалних група грађана, договарајући се највише преко фејсбук профила, дошли су да очисте бар део дивљих депонија, које су, нажалост, често „посејане“ баш у најлепшим пределима. За многе је то био само наставак борбе за чисту околину, за друге тек „загревање“ за, како се надају, још бројније и масовније акције.

Јована Јевремовић из Удружења „Ерудита“, заједно са својим и волонтерима из „Зеленог таласа“ и „Еко ина“, чистила је Спомен-парк. Акцију је подржало и неколико мештана, а дошли су и волонтери из других градова. Осим смећа, махом пластике, пронашли су и два чамца, а како су и сами приметили, невероватно је да се неко баш „помучио“ да их дотера и одбаци у шуми.

-Из ЈКП „Комуналац“ обезбедили су нам потребних 50 џакова и за све друго су нам изашли у сусрет. Пошто се Спомен-парк простире на неколико десетина хектара, нисмо очистили све, тако да смо се договорили да у некој од наредних акција обухватимо већи део. Надамо се да ће нам се и други придружити – рекла је Јована.

Слично нам је испричала и Наташа Вујашевић из Удружења жена „Евгенија“ из Јежевице. Чистили су делове поред пута према манастиру Јежевица. План је био да очисте и реку, али су, због већег водостаја, то одложили за следећи пут, вероватно одмах после Васкрса. У недељној акцији су учествовале чланице „Евгеније“, као и омладина из Јежевице и Заблаћа.

-Драго ми је да су млади људи препознали значај акције, која је показала да постоји велико интересовање. Отпад је економска категорија и мислим да би било одлично да коначно заживи и рециклажа. Јер, није циљ да све то сакупимо, а онда одложимо на неко друго место и тако гомиламо смеће – рекла је Наташа Вујашевић и најавила да ће у наредним акцијама обухватити много веће подручје, према Бањици и Грујиним ливадама.

У Овчар Бањи, недалеко од ресторана „Дом“ сусрели смо десетак волонтера. Део њих је из неформалне групе „Child in the wild“ из оближњих Лучана, а придружили су им се тек стечени пријатељи из Београда и Републике Српске.

-Одабрали смо Овчар Бању, јер често долазимо породично и са пријатељима на Овчар и Каблар. То је наша друга кућа, јер смо планинари! Познајемо сваки кутак и знамо да је ово место једно од најпрометнијих – рекла нам је, у име „домаћина, Драгана Николић.

Теодора Родић живи у Београду, а родом је из Бјељине. Заједно са братом, сестром и њеном породицом, тренутно борави у етно селу „Рајски конаци“ код Горњег Милановца. У Овчар Бању су дошли сви.

– Одучили смо да дјелић одмора посветимо екологији, јер волимо да боравимо у природи. Пратим многа еколошка удружења преко интернета, волим да учествујем у њиховим хуманитарним акцијама, а сад сам и први пут на терену. За моју генерацију екологија ће тек бити важна тема, посебно за људе који живе у великим градовима, у којима се загађење много више осјећа. Много тога можемо урадити, ако нас је више  – рекла нам је Теодора.

Ова тридесетједногодишња девојка најстарија је била у групи. Са одраслима су, колико је то у њиховој моћи, рукаве заврнула и два малишана. Драгана из Лучана каже да желе да своју децу од малена науче да воле и живе што више у природи, а то се најбоље постиже кроз конкретне акције.

Овчар Бања је у недељу била пуна туриста, излетника. Драгана Николић каже да су многи реаговали позитивно и чак нудили своју помоћ. Како је приметила, у целој Србији има помака на боље, јер све више људи, и то младих, свесно је значаја здраве животне околине. Утисак је да су далеко оданији и одговорнији од старијих генерација. Акцији „Заврни руке“ подршку су дали и запослени у Туристичкој организацији Чачак и ЈКП „Комуналац“.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.