G.Milanovac Region

ОПШТИНА ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ИЗДВАЈА ЗНАЧАЈНА СРЕДСТВА ЗА ПОДРШКУ ПОЉОПРИВРЕДИ

МЛАДИ СВЕ ЧЕШЋЕ КОНКУРИШУ ЗА СУБВЕНЦИЈЕ

Општина Горњи Милановац има 63 насељена сеоска места и више од 4.500 регистрованих пољопривредних газдинстава. Значајна средства улаже у пољопривредне субвенције, јер горњомилановачки крај има одличне услове за пољопривредну производњу. Осим тога, надлежни у локалној самоуправи велику пажњу посвећују младим пољопривредницима, покушавајући да им пруже подршку у њиховим настојањима да заснују одрживу производњу и опстану на селу.

Потписивање уговора за пољопривредне субвенције, забележено ове године

Како наводи Милка Недељковић, шеф Канцеларије за пољопривреду Општине Горњи Милановац, пољопривреда је велика узданица њиховог краја и надлежни у локалној самоуправи настоје да сетом добрих мера оснаже регистрована пољопривредна газдинства, али истовремено и мотивишу младе да се баве тим послом, остану у свом родном крају и ту заснују своје породице.

Милка Недељковић, шеф Канцеларије за пољопривреду Општине Горњи Милановац

– Општина Горњи Милановац и ове године поклања пуну пажњу пољопривредницима и пољопривредним субвенцијама. Већ пету годину за редом, средства намењена поспешивању пољопривреде се повећавају, тако да смо у 2021, на основу Програма мера за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја, определили 60 милиона динара за пољопривредне субвенције. Локална самоуправа је препознала интерес да пружи снажнију подршку пољопривреди, јер још увек нису искоришћени сви расположиви потенцијали горњомилановачког краја, када је реч о овој грани привређивања. Постоји тенденција да се сваке године аграрни буџет наше општине повећава за 10 процената и то даје одређене ефекте – наводи наша саговорница.

Ове године је на подручју Општине Горњи Милановац владало велико интересовање за пољопривредне субвенције, јер су у претходној, због пандемије короне, средства која су била намењена пољопривреди у многим сегментима била преусмерена на сузбијање заразе.

– Током прошле године се велики број људи вратио на село, а међу њима су и млади који су одлучили да заснују неки вид производње на породичним имањима, тако да смо настојали да их максимално испоштујемо и утрошимо опредељена средства. На основу сагласности ресорног министарства, конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава намењених пољопривреди расписан је 21. маја. Буквално за два дана утрошена су сва средства која су била опредељена за инвестиције у физичку имовину. И ове године, пољопривредници су били највише заинтересовани за куповину приплодних грла уматичених јуница и оваца, набавку механизације, воћарских трактора, затим, за инвестирање у подизање вишегодишњих засада воћа, куповину различитих прикључних машина за различите области пољопривредне производње. За пољопривредне субвенције је утрошено 50 милиона динара, а остатак средстава је намењен за регресирање вештачког осемењавања и за осигурање усева, плодова и стоке – каже Недељковић.

Млади све чешће аплицирају за средства подршке из општинског аграрног буџета

Према подацима Општинске канцеларије за пољопривреду, ове године је пољопривредне субвенције добило 420 пољопривредника. Око 20 одсто корисника ових субвенција су млади.

– Евидентно је да постоји повећано интересовање младих за коришћење подстицајних средстава намењених пољопривреди, а посебно због тога што Влада Републике Србије има и додатне програме подршке пољопривреди намењене младима, које спроводе различита министарства. Канцеларија за пољопривреду пружа подршку пољопривредницима до 40 година да припреме пројектну документацију и конкуришу за подстицајна средства државе, где се 75 одсто новца добија унапред. До сада смо имали тридесетак таквих пројеката, који се сада успешно реализују. И Министарство без портфеља, које води бригу о селу, обезбеђује подршку младима за куповину сеоских кућа и окућница, тако да има доста заинтересованих, који траже помоћ за припрему документације у нашој канцеларији за пољопривреду. Имамо и новоосноване задруге у овој години, тако да и то отвара додатне могућности за коришћење подстицајних средстава – објашњава Милка Недељковић.

Општина Горњи Милановац је и ове године определила средства за различите видове едукација у области пољопривреде, као и за посете пољопривредним сајмовима, за које су највише заинтересовани млади пољопривредници, како би се упознали са савременим трендовима у пољопривредној производњи. Осим тога, како истиче Милка Недељковић, постоје и други пројекти који се реализују у сарадњи са локалним самоуправама из окружења:

– Већ трећу годину за редом, у сарадњи са Фондацијом „Ана и Владе Дивац“ и средњом Пољопривредном школом у Пожеги, помажемо децу завршних разреда ове образовне установе да своје идеје, уз помоћ професора, преточе у бизнис планове којима аплицирају за средства. Заједно са општинама из окружења, учествујемо у том програму и ове године смо их подржали са 600.000 динара. Ученици су углавном конкурисали за средства за набавку пољопривредне механизације и опреме и очекује се да ће ускоро бити потписани уговори за одобрене бизнис планове. Два ученика са подручја Општине Горњи Милановац, који завршавају средњу школу, добиће субвенције да реализују своје идеје у циљу економског оснаживања својих газдинстава и опстанка на селу. И наредне године ћемо учествовати у том пројекту, јер он подржава младе који желе да остану на селу и баве се пољопривредом.

Наша саговорница истиче да се полако повећава интересовање младих да остану на селу. Осим државних и локалних субвенција, на то је делимично утицала и пандемија короне, јер су се многи изненада окренули боравку у природи и пољопривреди.

– Сарађујемо са пуно младих људи и имамо објективну слику о њиховој заинтересваности за пољопривреду и останак на селу. На основу свакодневних сусрета са њима, овде у канцеларији, али и приликом обиласка терена, сасвим је очигледно да у нашим селима, у прањанском, теочинском и брезанском крају, има доста младих који се боре за свој опстанак на селу. Иако је ова година сушна, пољопривредници су задовољни оствареним резултатима. Приноси пољопривредних култура су редуковани, али су зато цене пољопривредних производа добре, што представља додатну мотивацију за младе да се баве овим послом. Осим тога, млади су схватили потребу удруживања у задруге, тако да међу њима има и покретача таквих иницијатива. Поред јачања пољопривредних газдинстава, ми ћемо у наредном периоду више пажње усредсредити на њихово удруживање, обезбеђивање прерађивачких капацитета, како бисмо им помогли да ојачају и постану конкурентнији на тржишту – рекла је Недељковић, изражавајући наду да ће у наредном периоду више младих остајати на селу и видети добру перспективу у пољопривреди.

Општина Горњи Милановац улаже значајна средства у инфраструктурно опремање села, како би њиховим житељима обезбедили боље услове за живот и истовремено мотивисали младе да остану на селу.

В. Степановић

Фото: Кабинет председника општине Горњи Милановац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.