G.Milanovac Region

Општинско веће усвојило нацрт буџета за 2022. годину

Општинско веће усвојило нацрт буџета за 2022. годину


На данашњој седници Општинског већа општине Горњи Милановац усвојен је предлог буџета општине за 2022. годину, у износу од 1.748.400.000 динара.

Према речима Дејана Ковачевића, председника општине, ово је највећи износ буџетских средстава од 2016. године што значи да Милановац крупним корацима иде напред.


Највеће учешће у планираном буџету има порез на зараде у износу нешто већем од 800 милиона динара, што значи да се и зараде, како у јавном, тако и у приватном сектору, увећавају, али и да се бележи значајан број новоотворених радних места. До сада је локална самоуправа истицала велике инвестиције реализоване у текућој године, као и бројне започете пројекте, али план за 2022. годину ће, према Ковачевићевим речима, премашити сва очекивања , што због планираног буџета, што због улагања Републике у општину Горњи Милановац.
Морам да напоменем да имамо неколико пројеката које радимо са Владом Републике Србије и Канцеларијом за јавна улагања. Највећи свакако јесте Приступна саобраћајница, чија је вредност 30 милиона евра. Међу одобреним пројектима за које је спремна сва потребна документација са грађевинским дозволама за следећу годину је доградња и реконструкција ОШ „Десанка Максимовић“, за коју је опредељено око 860.000.000, затим друга и трећа фаза реконструкције Опште болнице са набавком опреме и комплетним партерним уређењем. Међу одобреним пројетима је и завршетак радова на водоводној мрежи до Рудника, као и изградња дечијег вртића у Горњем Милановцу – истакао је председник општине.
Он је нагласио да је са Министарством екологије постигнут договор да се реализује 11 пројеката за фекалну канализацију којима ће бити обухвачћени Прањани, Рудник, Враћевшница, Млаковац, Луњевица, Велереч, Враћевшница и неколико улица у граду. План је да почетак радова буде у првом кварталу следеће године, а у питању је инвестиција у износу од 537.892.655 динара коју ће у Горњи Милановац уложити Министарство екологије.
Што се тиче локалног буџета, и даље предњачи инфраструктура, више од 230 милиона динара опредељено је за локалне, некатегорисане путеве и улице у граду. Настављамо са изградњом додатне инфраструктуре за спортске садржаје, дефинитивно почињемо радове на изградњи затвореног базена. 105 милиона динара је било опредељено првобитним буџетом, а план је да базен буде завршен кроз две календарске године. Овај пројекат је једна од највећих жеља грађана, у шта смо се уверили кроз анкету која је била доступна читавом грађанству, јер је буџет био јако транспарентан. Осим базена, грађани су у анкети највеће интересовање исказали за изградњу вртића и наставак реконструкције Болнице, а ми смо се потрудили да што више њихових предлога уврстимо у овогодишњи буџет. Овом приликом поменуо сам само један део пројеката које ћемо завршити у следећој години и могу слободно да кажем да ће у 2022. години бити више улагања у општини Горњи Милановац него што је то било случај у последњих неколико деценија и не знам да ли ћемо у неком наредном периоду моћи тај успех да превазиђемо – нагласио је Ковачевић.
На данашњој седници Општинског већа усвојена је и Одлука о одобравању и додели подстицајних средстава за развој сеоског туризма на подручју општине за 2021. годину, као и све остале предложене тачке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.