Društvo

ОСАМ ТУРИСТА ИЗГУБИЛО СЕ НА ОБРОНЦИМА КАБЛАРА – БРЗА ИНТЕРВЕНЦИЈА ПЛАНИНАРА И ВАТРОГАСАЦА

Група туриста из Београда и Краљева протекле суботе у поподневним сатима изгубила се на обронцима Каблара, надомак Савиних вода. Све се, ипак, завршило добро, јер су успешно евакуисани брзом интервенцијом планинара, а у акцији су учествовали и припадници Горске службе спасавања, ватрогасци и чланови клуба „Armadillo”.

Како нам је испричао Александар Бараћ, председник Планинарског друштва „Каблар“, пет студенткиња из Београда и Краљевчанка са две ћерке скренуле су са обележене планинарске стазе и нашле се у незавидној ситуацији. Једна од њих је, наиме, покушала да нађе решење, а онда се нашла у још горој позицији, са једне стране је био сипар, а са друге литица.

– Због тога смо позвали и Горску службу спасавања и ватрогасце, јер смо проценили да је реч о тешком терену и да је потребно што пре доћи до групе која је залутала. Нашли смо и дрон, да бисмо, у случају потребе, одредили тачну локацију… Позив смо добили око 15 часова, а до 17 је све било готово – испричао нам је Бараћ.

На позив за помоћ први је стигао Славко Малетић Мујо, планинар и један од најбољих познавалаца Овчарско-кабларске клисуре. Он је, пре доласка осталих, успео да евакуише туристе до безбедног места.

– С обзиром на то да су се нашле на веома тешком терену, односно у сипару између „виа ферате“ према пећини Турчиновац и Савиних вода, нису могле ни напред, ни назад. Сипар, ситни камен, је веома тежак за ходање, јер се осипа при сваком кораку. Када сам стигао, оне су биле у групицама, очигледно је да су саме покушале да нађу праву стазу. Рекао сам им да се не крећу, јер је постојала опасност да се камен обруши на оне испод… Помогао сам им да се испењу на сигурно место, а онда су стигли и ватрогасци и колеге из клуба „Armadillо” – испричао нам је Малетић.

Девојке су до врха Каблара отишле стазом „пет“, а онда су желеле да се спусте до Овчар Бање, „јединицом“ преко Савиних вода. На врху су се среле са Краљевчанкама и кренуле заједно према Овчар Бањи. У једном тренутку, надомак Савиних вода, угледале су маркацију, коју нису обележили планинари и која их је одвела на погрешну и потпуно небезбедну стазу.  

Девојке које су први пут дошле у Овчар Бању, кажу да им овај догађај није покварио боравак.

– Захвалне смо свим службама које су брзо реаговеале и учествовале у акцији спасавања, а посебно Славку, који је први стигао и смиривао нас. Трудиле смо се да останемо прибране и када је дошла екипа спровела нас је брзо на безбедно место. Ипак, апелујемо да се људи више обавесте да је та стаза опасна, ознаке су збуњујуће, а чуле смо да су се већ раније људи на истом месту „заглављивали“ – рекле су нам оне.

И Александар Бараћ поручује исто.

– Када се креће у планину, неопходно је да се свако пре тога добро информише у Инфоцентру у Овчар Бањи или ПД „Каблар“. Ако се први пут иде, најбоље је ангажовати водиче. Потребно је увек пратити планинарске маркације и путоказе, избегавати пречице и погрешне ознаке, које вас могу довести у опасност – наглашава Бараћ.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.