Kultura Kultura

Отварање изложбе ,,Млади ’22“

Уметничка галерија ,,Надежда Петровић“ у Чачку у свом изложбеном простору уприличиће у четвртак 7. јула од 20 часова отварање традиционалне изложбе ,,Млади’22“ намењенe студентима завршних година уметничких факултета, као и студентима постдипломских студија.

Препознавши важност прве Прве југословенске колоније младих у Ивањици 1968. године, Уметничка галерија је установила награду, која је подразумевала излагање на колективној изложби тријеналног карактера под називом „Млади“. Прва изложба одржана је 1971. године, па се тако ове године обележава јубилеј – 50 година од прве изложбе „Млади“.

У сарадњи са  професорима са уметничких факултета Универзитета у Београду (Факултет примењених уметности, Факултет ликовних уметности и Факултет драмских уметности) изабрано је осам студената завршних, мастер и докторских студија са шест департмана – Анимација и Илустрација, Вајарство, Сценски костим, Камера и Сценографија). Кроз њихове изложене радове можемо пратити и актуелизовати проблеме са којима се млади сусрећу: криза идентитета, анксиозност, усамљеност, фрагилност, императиви моде и физичког изгледа, феномени презасићеност виртуелним светом, социјална отуђеност затим екполатација природних ресурса и климатске промене. Учесници изложбе ,,Млади“ имају прилику да у име својих вршњака, савременика и истомишљеника кроз поставку о овим темама јавно говоре и да својим изразом укажу на све оно што их брине или инспирише материјализујући своје мисли и идеје у уметничке наративе.

Основна замисао 17. изложбе „Млади ’22“ је да се кустоси Уметничке галерије „Надежда Петровић“ заједно са онима који прате њихов рад, бар делимично и на кратко окрену уметностима и уметницима који немају прилику да толико често буду део излагачких пракси, а важан су део других уметничких остварења, попут филма, телевизијских емисија и позоришних представа, док с друге стране аутори могу да искажу свој став или забринутост по питању екологије, носталгију због одрастања или меланхолију због одласка и растанка.

Поред представљања и позиционирања младих на уметничкој сцени важни мотиви изложбе су усмеравање уметника/ца у смислу излагачке делатности као и подстицање креативности и будуће продукције радова аутора који су изабрани да се представе.

У току трајања изложбе биће организована стручна вођења и разговори о изложби. Изложба траје од 7. јула до 29. јула. 

Учесници изложбе,,Млади ’22“: Исидора Вулић (Факултет примењених уметности, модул Анимација и Илустрација), Никита Живановић (Факултет ликовних уметности, Вајарски одсек), Наташа Михаиловић (Факултет примењених уметности, модул Анимација и Илустрација), Вишња Жилић (Факултет примењених уметности, модул Сценски костим), Марија Милекић (Факултет примењених уметности, модул Сценски костим), Јана Петровић (Факултет примењених уметности, модул Сценски костим), Милош Радовановић (Факултет драмских уметности, модул Камера), Марија Тимотијевић (Факултет примењених уметности, модул Сценографија).

Кустоси и аутори изложбе: Катарина Стевлић, мастер историчар уметности

                                               Данка Белић, дипломирани историчар уметности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.