Grad

OTVARANJE PARKA MLADOSTI UZ VELIKI KONCERT

Projekat Parka mladosti je započet sa izgradnjom skejt parka nakon višegodišnjih napora mladih skejtera da se takav prostor nađe i u Čačku. Izgradnja skejt parka je omogućena preko konkursa “Zajednici zajedno“ koji organizuje kompanija NIS. Ove godine planiran je potpuni završetak Parka mladosti, zajedno sa amfiteatrom, i tom prilikom 7. avgusta u 21h na progarmu u naćem gradu je novi kulturni događaj u amfiteatru Parka mladosti, gde nastupaju braća Teofilović, svetski poznati gitarista Miroslav Tadić, kao i violinistkinja Yvet Holzwart,h koja je trenutno na Balkanksoj turneji, a naš poznati glumac Nebojša Dugalić govoriće poeziju Vladislava Petkovića Disa kome je amfiteatar i posvećen.

– Pre naše inicijative taj prostor je bio zapušten u potpunosti, kao i ostatak obale reke, što je imalo za posledicu pad bezbednosti i nisku upotrebnu vrednost najlepšeg dela grada. Okupivši različite timove mladih ljudi, pre svega arhitekte i umetnike, zajedno smo uspeli da napravimo nekoliko sadržaja koji su prostor Morave obogatili sa novim dešavanjima,  na čemu smo radili neprekidno već godinama – kaže Milorad Obradović, predsednik udruženja “Alternativa za Čačak” On podseća da je poslednji odrađeni projekat amfiteatar, koji je radio zajedno sa mladim i talentovanim arhitektom Stefanom Radoševićem.

Želja ovih ljudi je da amfiteatar posvete Vladislavu Petkoviću Disu, jer, kako objašnjavaju, i dalje radimo na uspostavljanju kulturne konotacije koju želimo da utisnemo u taj prostor.

– Iskoristio bih priliku da se zahvalim i svim volonterima koji su sa velikom voljom i trudom radili na mnogobrojnim radnim akcijama, kao i svim javnim i privatnim preduzećima što su pružili veliki doprinos i posvećenost u samom izvođenju radova – rekao je Obradović.

Za ovu svrhu je iz budžeta Grada u ovoj godini izdvojeno tri miliona dinara i ta sredstva su namenjena za izgradnju najznačajnijih delova parka na Moravi.

-Trudimo se da poboljšamo postojeće i uvedemo nove sadržaje u Sportskom centru “Mladost”, a posebno ovog dela uz obalu Morave koja vremenom postaje sve uređeniji. Posebno značajno za ovaj projekat je da je Grad preznao značaj inicijative mladih, a sa druge strane nadamo se da će realizacija inicijative biti primer drugim mladim ljudima da budu aktivniji u ostvarivanju svojih ideja i da očekuju pordšku lokalne samouprave u tome – rekla je Milica Dačić, zamenik gradonačelnika

Budući da se park nalazi na bedemu i pored pešačkog mosta koji spaja obe obale, lokacija poseduje veliki prostorni potencijal koji je bilo neophodno iskoristiti sa proširenjem drugih pešačkih koridora i pravaca kretanja. Izgradnjom pešačke staze ispod mosta, ceo prostor je očišćen i uređen, što predstavlja bitan potez koji će doprineti tome da se konačno otvori pešački koridor celokupnom dužinom desne obale od Borčeve hale do Brane na Moravi. Na taj način će novonastali park postati centralno mesto susreta iz nekoliko pravaca. U parku se uređuju osvetljenje i javna česma.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.