Kultura

OTVORENO 4. MEĐUNARODNO BIJENALE GRAFIKE U ČAČKU

Četvrto Međunarodno bijenale grafike otvoreno  je sinoć u svim izložbenim prostorima Doma kulture u Čačku. Izložbeni program Bijenala pruža uvid u aktuelnost grafičke raznorodne produkcije sa domaće i međunarodne scene.

Gran pri je dobio meksički grafičar Viktor Ernandez Kastiljo. Specijalnu nagradu za eks libris ove godine osvojila je Debora Čepman iz Kanade. U kategoriji tehničke izuzetnosti izdvojili su se Kleo Vilkinson (Australija) i Olesija Džuraeva (Ukrajina). U kategoriji inovacije najbolje su Eva Hnatova (Slovačka) i Alisija Mekim (SAD). U kategoriji studentske grafike laskavo priznanje ove godine otišlo je u ruke Dipaku Jadavu iz Indije i Lidiji Krnjajić iz Srbije. Specijalna pohvala žirija za dostignuća u grafičkoj umetnosti pripala je Vladimiru Milanoviću iz Srbije.   

– Pohvalio bih bugarske, italijanske, kineske, poljske, finske, holandske i švedske umetnike od kojih nam je stigao veliki broj radova izvanrednog kvaliteta, kao i likovne pedagoge naših umetničkih fakulteta čiji su studenti na ovoj izložbi prikazali svu ozbiljnost rada i posvećenosti, koju njihovi profesori praktikuju – naglasio je član žirija Miodrag Danilović, otvarajući  “pune duše” 4. Bijenale grafike u Čačku.

Centralni događaj Bijenala je glavna izložba u srednjem i gornjem holu Doma kulture, dok u Likovnom salonu publika može da vidi radove Gabrijele Bulatović iz Beograda, dobitnice Gran pri Bijenala 2018. godine. Gabrijela Bulatović je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, 1998. godine, a postdiplomske studije završila je 2000. Član je ULUS-a od 1998.  Radi na Fakultetu primenjenih umetnosti od 2013. godine, kao docent. 

Na izložbi, koja će biti otvorena do 26. septembra, predstavljeno je 138 umetnika iz 33 zemlje.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.