Društvo Kultura Obrazovanje

ОВОГОДИШЊИ „ТОТАЛНИ ДИКТАТ” САМО У ЧАЧКУ И АЛЕКСАНДРОВЦУ!

ОДРЖАН „ТОТАЛНИ ДИКТАТ” У УДРУЖЕЊУ „КСЕНИЈА – РУСКИ ЈЕЗИК”

„Тотални диктат” је манифестација светских размера која се одржава сваке године у априлу. Ове године је одржан по 20. пут, а Удружење „Ксенија-руски језик” је четврти пут окупило поклонике руске речи у својим просторијама у Чачку, у суботу 8. априла.

Фото: Удружење „Ксенија – руски језик“

Циљ манифестације је да се очува руски језик и писменост, да се сачувају вредност и лепота књижевне речи.

„Тотални диктат” је веома значајан у Русији, даје му се посебна важност и одржава се на јавним местима и онлајн. Сваке године популарни савремени писци осмисле текст који ће се читати на диктату. Овогодишњи аутор текста је Василије Авченко, а он је свој текст посветио великом руском географу, етнографу, путописцу и књижевнику Владимиру Арсењеву који је истраживао руски Далеки Исток и народе који у њему живе.

Фото: Удружење „Ксенија – руски језик“

Први „Тотални диктат” су 2004. године одржали студенти Факултета друштвених наука Државног универзитета у Новосибирску. До 2020. године акција је постала светских размера, организује је фондација „Тотални диктат”, који се налази у Новосибирску, а реализују је активисти и волонтери из разних крајева планете. Године 2019. манифестација је објединила преко 236 хиљада учесника из 81 земље. Иначе, за ових 20 година преко милион људи је учествовало што у организацији, што у писању Тоталног диктата.

Диктат пишу људи на свим континентима, чак су га писали у подморницама, авионима и космосу! То је, додуше, било пре неколико година, али свеједно, све је то показатељ добре популаризације! Како се диктат организује у целом свету, организатори воде рачуна о временским зонама, тако да се практично цео дан пише диктат на руском. Наведено потврђује значај целодневног преклапања манифестације у читавом свету, што указује на потребу да се књижевној речи посвети макар дан!

Фото: Удружење „Ксенија – руски језик“

„Ова манифестација је показатељ како се чува и промовише сопствени језик, отуда сам се и прихватила ове организације јер ме интересује како то Руси раде. При том је ове године „Тотални диктат” у Србији био само у Чачку и Александровцу! Волела бих када бисмо и ми овде покренули нешто слично што ће омасовити правилно коришћење нашег заиста прелепог и богатог језика. Ето идеје колегама србистима и увек могу рачунати на моју помоћ и подршку једнога дана када одлуче да популаришу српски језик на сличан начин!”, истакла је професорка Ксенија Радојичић, председник Удружења.

Фото: Удружење „Ксенија – руски језик“

Гости Удружења „Ксенија – руски језик” били су две Рускиње из Новог Сада, једна Рускиња која живи у Београду, двоје Руса који живе у Лазаревцу. Претходно показује колико Руси воле свој језик и колико им је стало да учествују у манифестацији која вреднује руску реч! Поред диктата који је имао свој текст са нарочитим начином писања, регулама које захтева диктат, уприличено је вишечасовно дружење у Удружењу које годинама негује руски језик, али и српско-руске везе!

Манифестација је потврдила да се значај језика огледа у свести да се нација подсећа важности матерњег језика! Писана и говорна употреба језика имају непрестану потребу да га говорник негује и одабраним речима брани од разних утицаја који би могли да наруше његов опстанак!

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.