Društvo

PANDEMIJA KORONE REDUKOVALA AKTIVNOSTI LOVAČKIH UDRUŽENJA

NEDOSTAJU IM DRUŽENJA UZ GULAŠ I LOVAČKE PRIČE


Kovid – 19 je pomrsio račune i članovima lovačkih udruženja širom Srbije. Ova godina je protekla bez uobičajenih takmičenja u lovnom streljaštvu. Nije bilo ni organizovaniih hajki na predatore, iako su tokom ovih hladnijih zimskih dana često posećivali uspavana sela, nanoseći popriličnu materijalnu štetu stočarima, posebno u brdsko-planinskom području. Na meti vukova i lisica, a u pojedinim, ali redjim slučajevima i medveda, bila su najčešće stada ovaca. Od svih aktivnosti koje su sa velikom pažnjom smeštene u godišnje planove rada lovačkih udruženja, lovcima najviše nedostaju dobro pripremljena lovačka druženja, na kojima se okupljaju članovi različitih sekcija, počev od onih najmladjih, pa do najstarijih, koji pripovedaju najzanimljivije lovačke priče.

Branko Ivaneža, predsednik Lovačkog udruženja „Rade Joksić“ Ježevica

Branko Ivaneža, predsednik Lovačkog udruženja „Rade Joksić“ Ježevica, ističe da je ova godina specifična zbog pandemije korone i da su upravo zbog toga lovačke aktivnosti značajno umanjene. Članovi njihovog udruženja su odredili nedelju za dan lova, jer je tako najbezbednije. U lov ponekad idu i u drugim danima u sedmici, ali isključivo ako se za to ukaže potreba.

BRIGA O ŽIVOTINJAMA – GLAVNI ZADATAK

-Redovno obilazimo sva hranilišta, kako bismo dodali nove zalihe soli i hrane za divljač, jer to nam je najvažnija aktivnost u zimskom periodu. Naš glavni zadatak je da se brinemo o životinjama u prirodi. Pratimo njihovu brojnost na terenu i na osnovu tih podataka dobijamo odobrenje od nadležnih koliko jedinki možemo da odstrelimo. Imamo i sopstvenu fazaneriju, u kojoj smo ove godine odgajili 900 fazana, koje smo pustili u lovište. Za fazane smo pripremili više od 70 hrnilišta. U ovom periodu godine, hranilišta su puna životinja, ima srna, divljih svinja, zečeva… To je jedinstven prizor, tako da se isplati svaki dinar i minut koji su uloženi da se obezbedi hrana za životinje – kaže Ivaneža.

BEZ TAKMIČENJA U LOVNOM STRELJAŠTVU…

Pandemija korone je imala negativan uticaj i na finansije u ježevačkom Lovačkom udruženju, jer su, kako navodi Ivaneža, sredstva od članarine sporije pristizala. Mnogi lovci su pomislili da neće biti lovne sezone.Najvažnije je da smo imali dovoljno sredstava za nabavku hrane za divljač. Da bismo se dodatno obezbedili za uspešno ispunjavanje našeg glavnog zadatka posejali smo kukuruz na tri parcele u sopstvenoj režiji. Ipak, kada obavimo ono najvažnije, najviše nam nedostaju hajke na predatore, koje zahtevaju veći broj ljudi, jer ih je u ovim okolnostima nemoguće organizovati. Nismo imli priliku da ponovo odmerimo snage sa drugima u lovnom streljaštvu. Imamo odličnu ekipu, koja je na poslednjem takmičenju u Šumadijskoj ligi osvojila prvo mesto. Manjkaju nam turniri i treninzi, ali shvatamo da nije pravo vreme za masovnija okupljanja. Dobro smo se adaptirali na mere koje su uvedene zbog suzbijanja korona virusa i nadamo se da će one uroditi plodom – kaže naš sagovornik.
Kako navodi Ivaneža, u ovom periodu godine nije neuobičajeno da se u naselja spuste vukovi i lisice:

-I sada ima mnogo lisica koje prave štetu na sve strane. Sporadično se pojavljuju vukovi i šakali na terenu našeg lovišta. Nismo uspeli značajnije da redukujemo njihovu brojnost, jer u uslovima kada je suvo vreme teže pronalazimo njihove tragove. Imali smo štetu u jednom domaćinstvu polovinom septembra, u zaseoku prema Banjici, od vuka je stradalo šest ovaca. Pre mesec dana ovde se obreo i medved, na svu sreću, nije napadao životinje i ljude. Kako pravila nalažu, obavestili sno nadležne u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se oni postaraju za njega.

U LOVU STIČU NAJBOLJE PRIJATELJE

Marjan Mršović iz Lovačkog udruženja Kraljevo – Lovačka sekcija Bapsko Polje, kaže da je lov za njega daleko više od samog odstrela životinja, jer u njemu su združeni ljubav prema prirodi, životinjama, veštinama lova, fizička aktivnost, takmičarski duh i sjajno druženje. On nam je potvrdio da u periodu pandemije lovcima iz Bapskog Polja najviše nedostaju takmičenja u lovnom streljaštvu, koja su više puta organizovali pored Zapadne Morave i na kojima su se odlično družili i razmenjivali iskustva sa lovcima iz drugih udruženja, medju kojima posebno izdvaja ježevačko, jer su u njemu stekli izuzetne prijatelje.

Marjan Mršović, Lovačko udruženje Kraljevo – sekcija Bapsko Polje

-Nismo odustali od lova, ali se strogo pridržavamo svega onoga što je propisano. Iako nam nedostaju pojedine aktivnosti, koje predstavljaju najveći izazov za sve ljubitelje lova, skoncentrisali smo se, uglavnom, na očuvanje staništa životinja i obezbedjivanje hrane za njihovo preživljavanje tokom zime. Bilo bi lepo da smo bili u prilici da organizujemo bar jedno takmičenje ili druženje lovaca, ali smo svesni činjenice da je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji najvažnije očuvanje zdravlja i ljudskih života. Zabave sa ukusnim lovačkim specijalitetima, druženja uz logorsku vatru i lovačke priče ostavljamo za period kada budemo pobedili koronu – ističe Marjan, koji je, inače, lov zavoleo još kao dečak, dok je zajedno sa ocem Milisavom i njegovim drugarima iz Lovačkog udruženja, istina tada bez puške, pešačio poljima u dolini Zapadne Morave, pokušavajući da pronikne u sve lovačke tajne.

V. Stepanović

OMILJENA REKREACIJA MNOGIH

Lovačko udruženje „Rade Joksić“ Ježevica je osnovano 1969. godine. Pokriva lovno područje od 11.000 hektara i ima 250 lovaca. Ove godine dobilo je deset mladih članova i još toliko iz starosne kategorije od 10 do 15 godina.
Lovačko udruženje „Kraljevo“ broji oko 1.700 članova, koji su podeljeni u tri društva. U njihovom okviru se nalaze 52 lovačke sekcije, medju kojima je i babopoljsaka, koja neguje dobru saradnju sa Lovačkim udruženjem „Rade Joksić“ iz Ježevice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.