Sport

ПАРАТРИАТЛОН: ЛАЗАР ФИЛИПОВИЋ ЧЕТВРТИ У СВЕТУ

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ПАРАТРИАТЛОНУ
ТАКО БЛИЗУ, А ТАКО ДАЛЕКО ОД МЕДАЉЕ


Управо тако би могао да се опише наступ нашег Лазара Филиповића на Првенству света у паратриатлону, одржаном у Абу Дабију 5. новембра. Само 22 секунде су Лазара и његовог пилота Страхињу Тракића делиле од победничког постоља. Толико је резултат Американца Кајла Куна био бољи. Можда је то за великог борца какав је Лазар слаба утеха, али кад се све узме у обзир што му се током ове сезоне издогађало, ово четврто место је резултат раван освајању шампионске титуле.


Није на одмет подсетити да је пролетос, током бициклистичког тренинга, на њега налетео аутомобил и том приликом је доживео тешке повреде пршљенова. Чак је постојала могућност да остатак живота проведе у инвалидским колицима. И овог пута победила је његова храброст и упорност, па је успео да се врати такмичењима. Нажалост, изостало је учешће на Параолимпијским играма и још неким важним такмичењима, тако да је ово Светско првенство била прва и једина прилика да ове године одмери снаге са међународном конкуренцијом.


Ни наступ у Абу Дабију није могао да прође без пехова. Наиме, приликом преседања у Милану, опрема Лазаревог пилота је отишла у погрешан авион, тако да су пред сам наступ морали да се сналазе како знају и умеју.
О самом току такмичеwа Лазар каже:

  • На старту пливачког дела била је велика гужва. У првих 50 метара задобио сам неколико удараца у главу, а спала ми је и врпца којом сам везан за пилота, тако да смо остатак стазе морали да препливамо ослањајући се један на другог. Из воде смо изашли као осмопласирани. Остварили смо трећа времена у вожњи бицикла и трчању. Кад су обрачунати бонуси које добијају учесници у зависности од степена инвалидитета, ми смо у коначном пласману били четврти.

Британацу Дејв Елису ово је било четврта титула светског првака, док се на друго место пласирао Шпанац Хектор Капара Лапара, прошлогодишwи светски првак и другопласиран са Параолимпијских игара у Токију.
Лазар Филиповић је тренутно осми на светској ранг листи, а нове подвиге најављује за наредну годину.
В. Д.


НИЈЕ СВЕ ТАКО ЦРНО


Упркос бројним недаћама и горком укусу у устима, који му је остао после овог такмичеwа, не само због изгубљене медаље, већ и изостанком стипендије која му је обећана пре четири године, ово путовање ће Лазар памтити по нечем лепом. Када су из Милана полетели за Абу Даби, посада “Етихадовог” авиона му је пожелела срећу на такмичењу. Сви су се потписали на честитци, а наша земљакиња Лидија Пешић, која четири године ради као стјуардеса у овој компанији, уручила му је торту.


Колико се на оваквим првенствима ништа не препушта случају најбоље говори податак да је трећепласирани пар пре трке тренирао у аеротунелу како би постигао најидеалнију аеродинамику. Занимљиво је било и то да су бициклисти возили на стази на којој се одржавају трке формуле 1.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.