Kultura

ПАВЛЕ, ПАТРИЈАРХ СРПСКИ

Промоцији првог броја часописа „Павле, Патријарх српски” и пратећег веб-сајта манифестације „Дани Патријарха Павла” претходило је отварање изложбе 33 портрета и награђених крстова колоније „Крст Патријарха Павла“.

Отварање изложбе крстова и визуелног идентитета манифестације (штампани материјали) у Галерији библиотеке (штампани материјали), одржано је недавно у великој сали Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”. Поставка је смештена у Галерији Библиотеке, а изложбу је пригодним говором отворила Ана Ранђић, професорка чачанске Гимназије.

Претеча манифестације „Дани Патријарха Павла”, први пут је организована 27. септембра, на Крстовдан, 2016. године у Овчар Бањи, у оквиру дрворезбарске колоније „Крст Патријарха Павла“, а том приликом је проф. др Драго Милошевић у својој беседи говорио о мотивима за оснивање колоније, али и потреби да она прерасте у манифестацију, што се већ наредне године и догодило. Покровитељ је Град Чачак.

Учесници главног дела програма, протојереј Драган Гаћеша, др Владимир Димитријевић и професор др Драго Милошевић су говорили о часопису, веб-сајту, али и самој манифестацији, а изабране одломке из првог броја гласила је читао професор чачанске Гимназије Слободан Николић. На самом почетку промоције, хор „Слово љубве” је отпевао молитву „Оче наш”, а у наставку програма публика је имала прилику да чује још три композиције у њиховом извођењу. Поред учесника, посетиоце је поздравио и Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Града Чачка, који је у име покровитеља манифестације и часописа, истакао важност и значај обележавања светковине посвећене блаженопочившем Патријарху Павлу, посебно захваливши професору др Драгу Милошевићу, идејном творцу, покретачу и оснивачу „Дана Патријарха Павла”.

Владимир Димитријевић

У свом излагању др Владимир Димитријевић је анализирао садржај првог броја часописа, истакавши да он представља „саборно прегнуће” свих који су допринели његовом стварању. Посебно је захвалио главном и одговорном уреднику часописа Драгу Милошевићу, графичком дизајнеру Зорану Јурешу и лектору овог броја, Ани Ранђић, као и покровитељу Граду Чачку.  Др Владимир Димитријевић, који је и сам аутор једног од прилога у часопису, дао је кратак осврт на сваки текст и на тај начин споменуо све друге ауторе: патријарх српски Порфирије, Душан Ковачевић, Жарко Требјешанин, Војислав Коштуница, Матија Бећковић, Милан Ружић, Драган Драгојловић, Миладин Вукосављевић, Предраг Ђоковић, Гвозден Оташевић…

Драго Милошевић

Професор Милошевић је након изговорене беседе посвећене лику и делу блаженопочившег патријарха, изложио планове везане за будућност часописа „Павле, Патријарх српски” и представио веб-сајт посвећен „Данима Патријарха Павла”, чији циљ је да све садржаје везане за манифестацију приближи онима који нису у прилици да уживо прате програм. Професор Слободан Николић је прочитао песму„Мајка”, коју је академик Матија Бећковић посветио Патријарху Павлу и одломак из текста Патријарха српског Порфирија под називом „Син светлости“, који је у целости објављен у часопису.

Извор: Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.