Društvo

PLANOVI PLANINARSKOG DRUŠTVA ,,KABLAR” ZA OVU GODINU – JOŠ VIŠE AKCIJA SA VEĆIM BROJEM ČLANOVA

Prošla, 2019. godina, bila je veoma uspešna za planinare PD „Kablar“. Ostvareno je većim delom ono što je planirano, a značajne rezultate postigli su na nekoliko važnih državnih takmičenja.  Zahvaljujući i tome, povećan je broj članova, što u PD „Kablar“ smatraju takođe velikim uspehom.

I ovu 2020, započeli su aktivno. Aleksandar Barać, predsednik PD „Kablar“, navodi da je u noćnom usponu na Kablar, za Novu godinu, bilo 19 „Kablaraca“ i šest planinara, gostiju iz Beograda. Na dan slave Društva, svetog Ignjatija Bogonosca, 2. januara, još masovnija akcija. Njih 120 prvo su otišli do domaćinstva Velimira Mitrovića u Rošcima, pa na vrh Kablara, a onda tradicionalno, u prelepom ambijentu Planinarskog doma, ugostili su mnoge planinare iz drugih klubova. 

Prošle godine realizovane su 82 akcije (svega četiri od planiranih nije izvedeno), 73 su bile jednodnevne i devet višednevnih, od kojih čak osam u inostranstvu. Na tradicionalnim akcijama u organizaciji PD ,,Kablar“ najviše učesnika bilo je povodom Dana društva i prvom kolu Treking lige Srbije, ukupno 804! U republičkoj akciji – „Velikoj planinskoj trci“ učestvovalo je 390 planinara iz 15 planinarskih društava…

Treking tim je postigao sjajne rezultate. Čak 48 planinara „Kablara“ učestvovalo je bar u jednom kolu, koji su sa takmičenja doneli 25 medalja, po deset zlatnih i srebrnih i pet bronzi. U generalnom plasmanu u prvenstvu Srbije, od ukupno 56 klubova muška ekipa PD „Kablar“ osvojila je 9, a ženska 10. mesto, od ukupno 42 kluba. U Kupu Srbije, od ukupno 34 kluba muška ekipa zauzela je 15, a ženska 10. mesto, od ukupno 20 klubova.

– Zbog pokazane odlične sposobnosti organizovanja drugog kola Treking lige, 7. aprila prošle godine u Ovčar Banji, dobili smo organizaciju 7. redovnog kola Treking lige Srbije, koje će se održati 17. oktobra. Plan za 2020. godinu je znatno obimniji iz više razloga. Zahvaljujući prezentacijama u školama, organizovanju osnovne planinarske obuke i pisanju „Čačanskog glasa“ o našim aktivnostima, prošle godine uspeli smo da animiramo više planinara. Sada imamo oko 300 članova, pa je potrebna i raznovrsnija ponuda akcija u narednom periodu. Planirali smo ukupno 105 akcija, veoma raznovrsnih i po težini staza i po destinacijama u Srbiji i inostranstvu. Biće i akcija za one koji tek počinju da planinare, za one „u trećem dobu“, kao i za najmlađe generacije – navodi Barać.

Među novim članovima je najviše onih između 40 i 60 godina. Sve je veći broj onih koji svoje penzionerske dane žele da obogate fizičkim aktivnostima, a planinarenje je jedan od najlepših načina. Ima i mladih ljudi uključenih u aktivnosti, ali Barać kaže da je to još nedovoljno. Zbog toga će im u narednom periodu jedan od prioriteta biti upravo da u društvo dovedu što više mladih planinara. 

O planu svih predstojećih akcija i o samom društvu sve informacije mogu se pročitati na portalu kablar.org.rs.

V. T.

Foto: Ivana Vasojević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.