Aktuelno Društvo

POČELA SARADNJA HUAWEI ICT AKADEMIJE I FAKULTETA TEHNIČKIH NAUKA U ČAČKU

STUDENTIMA UBUDUĆE DOSTUPNA I DODATNA ZNANJA O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI

Fakultet tehničkih nauka u Čačku je prvi fakultet koji će u saradnji sa Huawei ICT Akademijom u redovan program uključiti predavanja o veštačkoj inteligenciji, što će omogućiti da 90 studenata bude u toku sa novim trendovima i izumima. Кompanija Huawei Technologies i Fakultet tehničkih nauka u Čačku počeli su zajednički projekat akreditovanih, informacionih i telekomunikacionih kurseva. Ova saradnja je deo strateškog dogovora između Univerziteta u Кragujevcu i jedne od najvećih tehnoloških firmi u svetu od 2018. godine.

Generalni direktor kompanije Huawei Technologies u Srbiji Chen Chen sastao se sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, prorektorom Univerziteta u Кragujevcu prof. dr Draganom Đurčićem, dekanom Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Danijelom Milošević i profesorima Fakulteta. Predstavnici kompanije Huawei su, ovom prilikom, posetili i Naučno tehnološki park u Čačku.

Chen Chen je istakao da je program razvijen za karakterizaciju urbane mobilnosti posebno zanimljiv kompaniji Huawei koja je usredsređena na analitiku podataka iz bežičnih komunikacionih mreža.

Nastavicćemo da uključujemo svoje resurse u obrazovanje na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Huawei je u početku težio da podrži studente i obrazovanje uz podršku takozvanih SEEDs studijskih putovanja u Кinu. Međutim, moduli za obuku HAINA sporazuma, koji će uskoro biti predstavljeni, uvešće studente u najsavremenije azijske tehnologije i obezbediće im materijal koji je prilagođen potrebama tržišta – istakao je Chen Chen.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je izrazio veliku zahvalnost kompaniji Huawei, kao i profesorima i saradnicima sa Fakulteta tehničkih nauka na tome što se i Čačak našao među eminentnim gradovima i fakultetima u Srbiji koji obrazuju kadrove za informacione tehnologije .

Naš fakultet je danas i zvanično dobio mogućnost za pokretanje akreditovanih informacionih i telekomunikacionih kurseva, a sve to je rezultat velikog rada i truda naših profesora i stručnjaka. Izuzetno je važno da se naš Fakultet i dalje razvija, ali i da odnosi Кine i Srbije i u ovoj oblasti inovacionih tehnologija i veštačke inteligencije napreduju. Ovo je veliki dan za Fakultet tehničkih nauka u Čačku, sam Čačak, ali i ceo region – naglasio je Todorović.

Prema rečima dekana Fakulteta prof. dr Danijele Milošević, partnerstvo sa Huawei ICT Akademijom omogućilo je da do sada tri nastavnika budu sertifikovana u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja, tako da sada materijale koje su oni koristili na Akademiji mogu da primene u okviru predmeta koje realizuju.

Studenti četvrte godine na predmetu Skladišta podataka i otkrivanje znanja već su u prilici da uče direktno iz materijala koji su vlasništvo Huawei Akademije i podrazumevaju najnovija inovativna rešenja za primenu veštačke inteligencije. Huawei ICT Akademija sada omogućava, kako studentima, tako i nastavnicima, da besplatno pohađaju kurseve po izboru i time steknu sertifikate koji predstavljaju i deklarišu dodatno znanje koje je korisno za industriju i za njihovo zaposlenje – istakla je prof. Milošević, istovremeno podsećajući na univerzitetske napore i istraživačke projekte u kojima je ova obrazovna ustanova postigla međunarodno priznate uspehe poput razvoja zdravstvene robotike i IT rešenja, istraživanja i primene aplikacija veštačke inteligencije za uslužnu i proizvodnu industriju.

Huawei pomaže u plasiranju programa HAINA (Huawei Authorised Information and Network Academy) na univerzitetu, koji može da postane i akreditovani predmet, posebno koristan za obuku studenata inženjerstva. Više od 90 studenata imaće priliku da uči o novim mogućnostima na polju Big Data tehnologije i veštačke inteligencije koje su u vezi sa sledećom generacijom uređaja za mrežu i 5G tehnologijom. Кompanija pruža obuku profesorima o HAINA temama na univerzitetu, kao i o alatima neophodnim za sticanje praktičnog znanja pored obrazovnih materijala, dok je obrazovna institucija na sebe preuzela infrastrukturu i održavanje.

Program Huawei ICT Akademije osnovan je 2013. godine u Кini i od tada se relizuje u više od 70 zemalja širom sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.