Društvo

POKRET „TRI PLUS“: POTREBNO ŠEST PUTA VIŠE PORODICA SA TROJE I VIŠE DECE

U Srbiji postoji više od 120.000 porodica sa troje i više dece, a kroz pogodnosti koje pruža pokret “Tri plus”, u saradnji sa 12 lokalnih samouprava i brojnim kompanijama, podstiču se i drugi da krenu tim putem.

Projektu “Tri plus” priključili su se Čačak, Kraljevo, Požega, Užice, Vranje, Gornji Milanovac, Irig, Požarevac, Vrnjačka Banja, Kučevo, Lapovo, Šabac.

Da bi nas u budućnosti bilo isto kao i danas, predsednik pokreta “Tri plus”, Vladica Gavrilović, kaže da je potrebno šest puta više porodica sa troje i više dece.

– Najvažniji dosadašnji uspeh pokreta za decu ‘Tri plus’ je usvajanje podsticajnih mera za rađanje. Te mere, koje smo neke i sami predložili Skupštini Srbije, dale su efekat, jer je 563 beba više rođeno nego prošle godine u ovom vreme i uglavnom se radi o trećem i četvrtom detetu – rekao je Gavrilović.

On je istakao da je zabrinjavajući podatak da opada broj prvorođene dece, iz razloga što veliki broj mladih napušta Srbiju.

– Procenjuje se da zemlju napušta oko 70.000 mladi, i to je oko 35.000 bračnih parova. Njihova deca će se roditi negde u inostranstvu. Zbog toga pokret ‘Tri plus’ širi svoju kampanju i na dijasporu. Krajem oktobra smo u Frankfurtu, sa ciljem da otvorimo prvi srpski vrtić, Grci imaju svoje, Turci takođe – istakao je Gavrilović.

Prvi put u projekat će se uključiti i banka Poštanska štedionica.

– Banka Poštanka štedionica kao državna banka ima i određenu društvenu odgovornost. U sardanji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, imamo izuzetnu saranju na raznim projektima. Prepoznali smo dobar rad jedne nevladine organizacije čiji je cilj poboljšanje demografske strukture stanovništva Srbije. To ne bi trebalo da bude samo njihov zadatak, već svih nas kako bi bili spremni i Srbiju postavili na pravi put – naglasio je izvšni direktor Banke Poštanska štedionica Aleksandar Čortan.

Gradonačelnik Milun Todorović, podseća da je Čačka prvi, pre dve godine, pristupio ovom pokretu, dodajući da ohrabruje činjenica da je 23 mališana više rođeno u prvoj polovini godine, nego u istom periodu lane.

– Naša želja i strategija je da nas u Srbiji bude što više i kroz razne populacione mere pokušavamo da olakšamo život porodicama. Ono što je posebno interesantno jeste da su se pokretu pridružile i druge lokalne samouprave, a nadamo se da će to uskoro učiniti grad Beograd i ostale opštine i gradovi u Vojvodini – rekao je Todorović.

On je podsetio da je 2016. godine Čačak započeo projekat rekonstrukcije porodilišta, dodajući da je to vlast shvatila kao veliki prioritet.

– Cilj nam je da se majke osećaju dobro i da imaju dobre uslove u porodilištu. Iz godine u godinu u budžetu je sve više sredstava za razne mere, kako bi se pomoglo porodicama – zaključio je Todrović.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.