Grad

POMOĆ DRŽAVE GRADSKIM HOTELIJERIMA

S obzirom na to da su mnogi naši građani zbog epidemiološke situacije odlučili da letnje odmore provedu u Srbiji, smeštajni kapaciteti na planinama, u banjama i selima su puni, ali zbog nedostatka stranih gostiju gradski hoteli su prazni. Upravo zbog toga je država donela novi paket mera koji će direktno pomoći gradskim hotelijerima da ublaže negativne posledice krize. Gradski hotelijeri će od države dobiti direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu, a nadležno ministarstvo će uskoro objaviti javni poziv za hotelijere, kojim će biti precizirani kriterijumi za prijavu. Hotelijeri bi novac trebalo da dobiju krajem septembra, ili u prvoj nedelji oktobra.

Usled pandemije korona virusa ugrožene su sve privredne delatnosti, ali najveći gubitak pretrpeo je sektor turizma, odnosno, hotelijerstvo i restoraterstvo, kao delatnosti u oblasti turističke industrije. Najviše su ugroženi ugostiteljski objekti, hoteli i restorani koji svoje delatnosti obavljaju u gradskim sredinama, u turističkim nepromovisanim destinacijama, dok su hoteli koji posluju u banjskim ili planinskim centrima imali bolji trend broja dolazaka i noćenja gostiju. Ljudi su u vreme pandemije želeli da više borave u prirodi, da se sklone iz gradskih sredina, podseća Maristela Belić, marketing menadžer Ugostiteljsko turističkog preduzeća “Morava”.  

Ali, mi smo se trudili da se što više posvetimo bezbednosti naših objekata. Posle ukidanja vanrednog stanja i ponovnog početka rada svih objekata koji posluju u sastavu brenda UTP “Morava” prvo smo obezbedili sve neophodne mere, da bi bezbednost, kako zaposlenog osoblja, tako i naših gostiju, bila na najvišem nivou – kaže naša sagovornica. 

Naravno, trend pada broja dolazaka i noćenja zabeležen je i u ovom ugostiteljskom preduzeću. Međutim, kao lideri koji se ne predaju, još uvek regrutuju individualne goste koji su navikli na kvalitet usluge u objektima ovog preduzeća.   

– Trend pada broja dolazaka i noćenja odnosi se, pre svega, na hotele, zbog toga što je smanjena fluktuacija poslovnih ljudi. Privredni subjekti u Čačku još ne primaju komitente i dobovljače na poslovne sastanke. Međutim, pošto je ukinuta vanredna situacija, verujemo da će se taj trend u narednom periodu promeniti.

Maristela Belić, marketing menadžer UTP “Morava”. 

SUBVENCIJA OD VELIKOG ZNAČAJA 

Pomoć države je svakako značajna za ovu delatnost, kao što je i prethodnih godina bila važna subvencija odobravanja vaučera za odmor u Srbiji, naglašava Maristela Belić:    

– Ove godine su ti vaučeri puno pomogli, pre svega, hotelima u banjama i na planinama. Međutim, subvencija koju je najavila Vlada Republike Srbije, odnosno, pomoć hotelima koji posluju u gradovima biće svakako od velikog značaja, jer se mora pronaći model da se prevaziđu problemi u poslovanju i likvidnosti mnogih objekata, ne samo u Čačku, već i u drugim gradovima. Nadamo se da će se trend pada obolelih od virusa i dalje nastaviti i da ćemo se navići da živimo sa pandemijom. Ali, ukidanjem vanredne situacije stvoriće se pozitivan efekat i kod poslovnih ljudi, pa će i procenat iskorišćenosti naših smeštajnih kapaciteta biti na višem nivou. 

Naša sagovornica je podsetila da su ugostiteljski objekti UTP “Morava” d. o. o. Čačak uvek poslovali po procedurama HACCP standarda i poštujući sve zahteve u vezi sa minimalnim tehničkim i higijensko-sanitarnim uslovima, što im je omogućilo da kvalitetom održe, već dugi niz godina, svoju lidersku poziciju na tržištu.  

– Nadamo se da će i u budućem periodu Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija doneti niz mera, na predloge, kako Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES), tako i direktora “Jute”,  za prevazilaženje zimskog perioda, koji će sigurno biti problematičan za opstanak i rad ugostiteljskih objekata. Fiksni troškovi u poslovanju ovih objekata su jako veliki. I za vreme vanrednog stanja, i kada nisu radili, plaćali smo sve fiksne troškove objekata koji posluju u sastavu našeg brenda. Među troškovima su i oni za isticanje reklame za firmu, komunalne takse… Sve smo obaveze izmirili, a prihode nismo imali za vreme vanrednog stanja. Dobrom poslovnom politikom i novim kratkoročnim planovima, na inicijativu našeg lidera Verice Kostić, mi smo uspeli sve teškoće da prebrodimo i već danas očekujemo brojne goste, individualne turiste i posete. Ali, naglašavam da je trend pada broja dolazaka gostiju. Nažalost, sve agencije su otkazale ugovorene aranžmane u našim hotelima. Ipak, nadamo se da će se i u regionu situacija sa pandemijom stabilizovati, pa ćemo opet u našim hotelima ugostiti brojne turiste iz Poljske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Republike Srpske, koji su prethodnih godina bili naši gosti – rekla je Maristela Belić.  

VERUJEMO U BOLJE SUTRA

Naša sagovornica je podsetila da je UTP “Morava” prošle godine ostvarila izuzetne rezultate poslovanja, odnosno da je imala rekordan broj dolazaka i noćenja gostiju:   

– Ova godina je bila planirana, kao najbolja u poslovanju od dana privatizacije naše firme, međutim, novonastalom situacijom sve se izmenilo. Ali, verujemo u bolje sutra i da ćemo našim načinom poslovanja i kvalitetom usluga, ipak, uspeti da zadovoljimo i najšire zahteve gostiju. Naravno, pre svega, vodimo računa i o njihovoj bezbednosti tokom boravka u ugostiteljskim objektima brenda UTP “Morava”.

U ovom momentu, u tri brendirana hotela (koja su visoko kategorisana – sa četiri i tri zvezdice), “Beograd”, “Livade” i “Kole” može da se smesti oko 250 gostiju.   

– Investicijska ulaganja u hotelu ”Morava” su trenutno zaustavljena. Planiramo da u budućem periodu ovaj ugostiteljski objekat uredimo i opremimo kao kongresni hotel. Trenutna situacija nam ne dozvoljava da nastavimo radove u ovom objektu. Ali, mislim da Čačak za sada, zbog ovakve situacije, nažalost, ima i više nego dovoljno smeštajnih kapaciteta – zaključuje Maristela Belić. 

Menaxerski tim UTP “Morava” se trudi da njihovi kapaciteti budu opremljeni u skladu sa savremenim ugostiteljsko-turističkim trendovima, što ih i održava na liderskoj poziciji na tržištu.

Nela Radičević     

USKORO JAVNI POZIV

– Od sredine marta, popunjenost gradskih hotela smanjena je čak za 93 odsto, što je i bio razlog da se kroz definisanje mera za umanjenje posledica izazvanih kovidom 19, poseban akcenat stavi na gradske hotelijere. Oni će dobiti subvenciju u iznosu od 350  evra po krevetu i 150 evra po sobi, što je dogovoreno na sastanku u Privrednoj komori Srbije sa ministrom finansija. Javni poziv će biti objavljen od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kojim će se precizirati kriterijumi podrške. Direktna pomoć treba da omogući opstanak poslovanja i održivost zaposlenosti u ovoj delatnosti – rekla je za naš list Gorana Tanasković, rukovodilac Organizacione jedinice Čačak RPK Moravičkog i Raškog upravnog okruga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.