Ivanjica Region

ПОМОЋ НЕЗАПОСЛЕНИМ ПОРОДИЉАМА 23.000 ДИНАРА

Пише: Јелена Савић

Изменом одлуке на последњој седници СО Ивањица незапослене породиље ће од овог месеца добијати финансијску помоћ од 23.000 динара месечно. То је за пет хиљада динара више од досадашњег износа.

Ово право признаје се за свако новорођено дете, без обзира да ли се ради о једном новорођенчету или о вишеструком порођају. Захтеви се могу поднети до навршених годину дана живота детета, а исплата почиње да тече од дана рођења детета до навршене прве године живота. По речима саветнице на пословима социјалне, дечије и здравствене заштите Одељења за привреду и друштвене делатности, Слађане Николић, просечно је ово право  у току једне календарске године користило око 90 породиља.

-Kао једна од мера популационе политике, а у циљу стварања повољнијег социо-економског статуса породица са децом, у општини Ивањица се већ неколико година примењује одлука о финансијској помоћи незапосленим породиљама. Право на финансијску помоћ у складу са овом Одлуком остварује породиља под одређеним условима. Најпре да је дете живорођено и да је породиља држављанка Републике Србије или страна држављанка која има статус стално настањеног странца под условом да је дете рођено на територији РС. Затим да у тренутку подношења захтева један од родитеља има пребивалиште на територији општине Ивањица непрекидно шест месеци, као и да је незапослена породиља на евиденцији Националне службе за запошљавање или здравствено осигурана преко другог лица. Месечна новчана помоћ се добија за свако дете, па тако рецимо ако се роде близанци следује дупли износ. Ово право се остварује до навршене године дана детета.

(фото: Ј.С.) 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.