Ivanjica

ПОМОЋ ЗА КУПОВИНУ КУЋА И МАТЕРИЈАЛА ЗА АДАПТАЦИЈУ

Расписан је јавни позив за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица. Максималан износ ове бесповратне помоћи је 1,7 милиона динара по кориснику, а добиће је три породице.

Сеоска кућа за избеглице (фото: В. Ивковић)

Изабрани корисници ће помоћ моћи да искористе за куповину сеоске куће са окућницом  и за грађевински и други материјал и опрему за поправку или адаптацију куће. Опрема се односи искључиво на санитарну опрему, електро, топлотне и водоводне инсталације, а не односи се на набавку намештаја и електричних кућних апарата осим бојлера за купатило/кухињу и котлова-пећи за грејање.

За куповину сеоске куће са окућницом, односно одговарајуће непокретности одобрава се по кориснику максималан износ до 1,5 милиона динара, док се пакет помоћи одобрава у максималном износу до 200.000 динара са обрачунатим ПДВ-ом. Изабрани корисник може додатно да учествује сопственим средствима у купопродајној цени сеоске куће у износу до 50% (до 750.000 динара).

Корисници помоћи су породице избеглица, које су, услед догађаја из периода од 1991. до 1995. године стекле статус избеглице у Републици Србији, без обзира на њихов статус у време решавања стамбене потребе. То су: избеглице које живе у колективним центрима или неком другом виду колективног смештаја, формалног или неформалног и угрожене избеглице које живе у приватном смештају без трајног решења у земљи порекла или Републици Србији и која испуњавају прописане услове за избор корисника, а живе на територији Општине и неопходна им је помоћ у циљу стварања и побољшања њихових услова становања.

-Подносилац пријаве на јавни позив и чланови његовог породичног домаћинства могу имати избеглички статус или су стекли држављанство Републике Србије, а имају пријављено пребивалиште/боравиште на територији Општине Ивањица и немају у својини непокретност. Један од услова је да укупни приходи домаћинства по члану не прелазе износ минималне зараде. Помоћ могу добити три породице. Оне саме налазе сеоску кућу која може бити било где у Србији и достављају документацију заједно са продавцем. Велико је интересовање за ову помоћ будући да у Ивањици има још 20-так породица које су стекле држављанство али немају решено стамбено питање, напомиње повереник за избеглице и миграције Владислав Ивковић.

Сеоска кућа са окућницом, односно одговарајућа непокретност за коју се подноси пријава мора бити уписана у катастру непокретности и легализована.

Заинтересована лица подносе пријаве на јавни позив са потребним доказима Комисији за избор корисника. Документација се доставља у писарницу Општине или путем поште на адресу: Општина Ивањица, Венијамина Маринковића бр.1 са напоменом „За Јавни позив – сеоске куће избегла лица”.

Рок за подношење пријава са потребним доказима је 2. септембар.

                                                                                                            Ј.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.