Društvo Privreda

ПОПУЛАРИЗАЦИЈА ТЕХНОЛОШКИХ ИНОВАЦИЈА

МИРКО ПЕШИЋ, ДИРЕКТОР НАУЧНО ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА ЧАЧАК, О ОВОГОДИШЊИМ ПЛАНОВИМА

Руководство чачанског Научно технолошког парка је и за ову годину планирало бројне догађаје у оквиру редовних активности, као и по програму рада Стартап центра. Познато је да је НТП Чачак, на локацији некадашње фабрике Цер”, одлично опремљен инфраструктуром, квалитетним простором, функционалним за рад младих технолошкоразвојних компанија заснованих на иновацијама. Стартап центар, као саставни део НТПа, који се налази у центру града, представља место где се може више сазнати о свим услугама које НТП Чачак пружа привреди, академској заједници, нашем граду и, нарочито, младима, факултетски образованим људима, који своју будућност виде уз подршку ове институције.

Мирко Пешић, директор Научно технолошког парка Чачак

ЦЕНТАР ИНОВАЦИОНЕ ДЕЛАТНОСТИ ШУМАДИЈЕ И ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ

Научно технолошки парк Чачак и у овој години наставља са развојем, јачањем капацитета и пружањем услуга стартап и технолошко-развојним компанијама, на подручју Шумадије и Зпадне Србије. Основни циљ ове институције је да мотивише што више младих да размишљају о стартап окружењу, да себе виде у улози оснивача или дела тима, који ће основати свој стартап. Такође, као и претходних година, и током 2024. активности НТП-а ће бити усмерене ка реализацији пројеката, популаризацији предузетништва заснованог на технолошким иновацијама, организовању многих едукативних садржаја, радионица и презентација, каже за наш лист Мирко Пешић, директор Научно технолошког парка Чачак. 

– Научно технолошки парк Чачак, као један од четири у Србији, наставиће да проширује своје капацитете кроз конзорцијуме и споразуме са шест стартап центара у нашем окружењу. Реч је о пројекту из прошле године, који ресорно министарство реализује кроз Фонд за иновациону делатност. Научно технолошки парк својим досадашњим искуством подржава и јача стартап центре који постоје у нашем окружењу, пратимо како се они развијају и дајемо им смернице за будући рад. Научно технолошки парк има конзорцијум са шест стартап центара, у Врњачкој Бањи, Златибору, Ивањици, Бајиној Башти, Прибоју и Горњем Милановцу. Неки од њих су већ почели да раде и имају одличне активности, а остали треба да заврше административне послове. НТП Чачак је центар иновационе делатности Шумадије и Западне Србије – каже Мирко Пешић.  

РАЗВОЈ ИНОВАЦИОНИХ ИНКУБАТОРА

Директор подсећа да је Министарство науке, технолошког развоја и иновација прошле године расписало позив да се пријаве научно-истраживачке организације, факултети, институти, универзитети за оснивање својих иновационих инкубатора:   

– Иновациони инкубатори, као и други центри, бавиће се младим талентима, добрим идејама, предлозима за покретање компанија и послова који су засновани на новим технологијама. Али, сада су углавном у вези са научно-истраживачком заједницом и намењени су студентима и запосленима на факултетима, институтима, универзитетима, како би резултате рада комерцијализовали, створили нове производе и покренули нове компаније.  Поред тога, важно је да се што више младих људи, кад заврше формално образовање, односно студије, заинтересује за покретање својих бизниса или за пословање у стртап компанијама. То је већ наша садашњост, али је и будућност нашег привредног развоја. НТП Чачак, кроз програм развоја иновационих инкубатора, сарађује са три научно-истраживачке установе, са Универзитетом у Крагујевцу, са Факултетом за машинство и грађевинарство у Краљеву и Факултетом техничких наука у Чачку. Уз подршку НТП-а, односно наше иновационе заједнице, јачаћемо капацитете, ствараћемо добре програме, па очекујемо и добре резултате, што већи број стартап тимова, а касније и покретање стартап компанија.

Пешић напомиње да сличне активности имају и научно технолошки паркови у Новом Саду, Београду и Нишу, тако да заједно учествују у овим програмима, проширују активности и постају видљивији и будућим корисницима:   

– Захваљујући сарадњи кроз овакве програме имаћемо квалитетне резултате, више нових компанија које ће постати чланице НТП-а и са постојећим фирмама се развијати и расти, односно обезбедити добре послове, производе, услуге, који су ослонац нашег привредног и друштвеног развоја.

ПРОМОЦИЈА ПРОГРАМА ПОДРШКЕ

И у 2024. години, као и претходних, Научно технолошки парк ће се посветити младим суграђанима, посебно старијим основцима и средњошколцима, кроз бројне обуке, тренинге и такмичења, како би они препознали НТП као институцију у којој виде будућност, уз чију подршку би се образовали, а касније и пронашли своје запослење и покренули сопствени посао.

– Наравно, планирамо и активности за студенте и оне који већ размишљају о својим бизнисима. Ми смо ту да подржимо све добре идеје, да их усмеримо ка програмима подршке који су у нашој држави добри, посебно Фонд за иновационе делатности. Овај Фонд има десет програма подршке, и то од самог оснивања; до програма који подразумевају и рани развој компаније, у првих неколико година пословања; као и програме за велике компаније, мала и средња предузећа, који обезбеђују значајна средства, менторску подршку и стручно знање. Чачак има неколико добрих примера компанија које су имале подршку Фонда за иновациону делатност. Желимо и даље да промовишемо овакве фондове, а кроз конкретне примере да усмеримо компаније, које желе брже да се развијају, да користе програме подршке – рекао је Пешић.

Научно технолошки парк Чачак је конкурисао са неколико пројеката и очекује резултате међународних пројеката подржаних од Европске уније.   

– Један од њих је “Дунавски програм” који је у конзорцијуму са још 12 партнера из нашег окружења. Носилац пројекта је Помурски технолошки парк из Словеније. Пројекат је намењен циркуларној економији у малим и средњим предузећима, а биће реализован у наредних 30 месеци. Омогућава проширење капацитета и увођење нових услуга. Овим пројектом ћемо обухватити компаније из Чачка, округа, односно са подручја Шумадије и Западне Србије – најављује наш саговорник.

ПРИОРИТЕТ – ЈАЧАЊЕ ТИМА

Поред организационих послова, директор наглашава да веома важну улогу имају запослени у Научно технолошком парку, јер они доносе резултате:  

– То су млади, вредни људи, факултетски образовани, који се непрестано усавршавају. Руководство, као и оснивачи, улажу у запослене, дају шансу најбољима да се афирмишу, да уз НТП стварају нове вредности. Приоритет нам је јачање нашег тима. Али, желимо и да позовемо младе да се кроз праксу упознају са нашим радом и тимом. Научно технолошки парк Чачак постоји већ деценију, али сваке године доноси нешто ново, учествује у најзначајнијим новитетима иновационе делатности, како у образовању, тако и у привреди. Поносимо се што смо део иновационе структуре Републике Србије.

Даљим развојем и новим капацитетима НТП-а биће створени још бољи услови и пословни амбијент, како би млади оснивали компаније у свом родном граду. Млади ће, уз подршку НТП-а, бити у току са светским трендовима, унапредиће знање и својом стручношћу ће, касније, допринети јачању привреде нашег града, закључио је Мирко Пешић.

Н. Р.

Фото: Архива НТП-а

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.