Grad

ПОСТАВЉАЊЕ ЛЕД РАСВЕТЕ

У Чачку је у току постављање ЛЕД расвете најсавременије генерације, која ће заменити постојеће светиљке са натријумовим, метал–халогеним и живиним изворима високог притиска. Планирана је замена 11.513 сијаличних места, а ова инвестиција инвестира се из буџета Града Чачка са 360 милиона динара. Рок за завршетак радова је 100 дана, а гарантни рок за уграђене светиљке је 10 година. Према идејном пројекту  7.137  ЛЕД светиљки биће постављено на градском, а 4.376 на сеоском подручју.

Укалањају се старе сијалице и мењају енергетски ефикасном ЛЕД расветом, која за петнаест процената троши мање електричне енергије у односу на класичну сијалицу. Према речима градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, на тај начин ће се постићи велика уштеда.

-Током децембра и јануара нешто више од 43 милиона динара дато је из буџета Града за јавну расвету. Овом заменом уштедећемо велики новац. Инвестиција јесте скупа, и новац који улажемо је огроман, али очекујемо да тај новац који инвестирамо заправо уштедимо заменом расвете током три године. Тај модел је одличан за град и имаћемо велике уштеде, а потрудићемо се да и приходи буду што већи- рекао је Тодоровић.

Цео пројекат је вредан 360 милиона динара, ове године одвојена је једна трећина односно 120 милиона, док ће 2024. године бити опредељена друга трећина новца, а 2025. и трећа, по 120 милиона динара.

Планирано је и постављање 547 нових ЛЕД даљински управљивих светиљки у централним и најзначајнијим градским саобраћајницама, као и на јавним површинама. Таквих светиљки у Чачку има већ 419, па ће са додадтном расветом,  ЈП “Градац“ преко мониторинг центра, управљати са 966 светиљки. У сваком тренутку биће могуће њихово подешавање и увид у функционисање. На систем од преосталих 11.000 светиљки, такође је могуће накнадно  уградити уређаје за даљинско управљање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.