Društvo

Potrebno što pre završiti rezidbu šljiva, objašnjavaju stručnjaci

Šljiva može da se orezuje od opadanja lišća pa do zimskog mirovanja. U našim uslovim, šljive se orezuju obično tokom februara i marta. Osim rezidbe na zrelo, šljiva odlično reaguje i na zelenu rezidbu, koju treba obaviti tokom juna. Rezidbom se uslovljavaju veći prinosi i bolji kvalitet ploda u narednoj godini.

S obzirom na to da je već druga polovina marta trebalo bi da je rezidba voćaka privedena kraju, jer je od suštinskog značaja da se nakon rezidbe odradi zaštita, takozvano „plavo prskanje“, što je preduslov za uspešnu proizvodnju. Potrebno je rezidbu što pre završiti da bi se zaštita obavila u optimalnom momentu- izjavio je u emisiji „Vreme za seme“ dr Nebojša Milošević, viši stručni saradnik Institu za voćarstvo u Čačku.

On objašnjava da noviji pristupi znače da svaka vrsta, uključujući i šljivu, zahteva specifičnu rezidbu, kao i što pojedinačne sorte u okviru jedne vrste zahtevaju sortno specifičnu rezidbu. Nakon rezidbe, sledi plavo prskanje bakrom. Taj tretman ima za cilj dezinfekciju kompletne voćke, kao i uklanjanje bakterija koje kasnije mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja biljaka.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.