Društvo

ПОВЕЋАН БРОЈ СТРАНАЦА У МОРАВИЧКОМ ОКРУГУ

Све је већи број странаца који посећују или бораве у нашем региону. Према подацима Полицијске управе у Чачку, која обухвата Чачак, Горњи Милановац, Лучане и Ивањицу, прошле године на подручју Моравичког округа боравак је пријавило 25.294 странца, углавном туриста! Током јануара ове године евидентирано је 1.030 странаца који су пријавили боравак, што је за 19 одсто више него у истом периоду прошле године. У фебруару се бележи благи пад, привремени боравак овој ПУ пријавило је 820 страних држављана. Занимљив је, свакако и податак, да је на подручју Полицијске управе Чачак трајно настањено 166 странаца.

Како и званична статистика потврђује, највише странаца долази туристички. У јануару је 425 страних туриста било у нашим крајевима, углавном су то били држављани Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске. У транзиту их је било 358, док је 247 овде боравило због посла.

– Током јануара одобрена су 122 привремена боравка, од којих је највише одобрено кинеским држављанима, а који су били радно ангажовани на изградњи ауто пута Прељина – Пожега. Редовно се врше контроле кретања и боравка странаца, стално настањених, странаца на одобреном привременом боравку и странаца у транзиту. Имајући у виду актуелну безбедносну ситуацију у вези са кретањем миграната, полицијски службеници Полицијске управе Чачак предузимају појачане безбедносне мере – доставили су „Чачанском гласу“ одговоре из Полицијске управе Чачак.

И Туристичка организација Чачка објавила је податке о туристичком промету оствареном прошле године. Услуге смештаја користило је укупно 55.454 госта, а удео страних гостију у укупном броју порастао је за око 23 процента.

Драган Ђоловић, један од лиценцираних туристичких водича у Чачку, наводи да је поред великог броја туриста из бивших југословенских република, повећан и број посетилаца из суседне Бугарске, као и Русије, који су и раније долазили организовано као туристи.

– Многи долазе у оквиру дужих туристичких тура. У сваком месту се задрже по дан-два и иду даље, до Златибора, Мећавника, Студенице… Када је реч о Чачку, највише су заинтересовани за посету Народном музеју, Уметничкој галерији, Римским термама, али воле и да прошетају по самом граду, да пробају локалне специјалитете у неком од ресторана. Наравно, велики број се одлучи и за посету манастирима у Овчарско-кабларској клисури и када је сезона, вожња катамараном им је увек у плану – каже Ђоловић.

С обзиром на то да је већ две деценије везан за туристичке послове у самом Чачку, он примећује да се периодично повећава број странаца-туриста. Пре неколико година било је много кинеских туриста, којима су били атрактивни меандри Западне Мораве, али то су, углавном, туристичке туре које крећу из Београда и кратко се задржавају у посети другим местима. Свака група посетилаца има своју циљну област интересовања, Словенцима су занимљива наша села, Институт за воћарство, све што је везано за пољопривредну производњу, гостима из Републике Српске, Македоније, Црне Горе манастири, чачанска црква, историја ових крајева… Постоји разноврсна туристичка понуда, мишљење је Драгана Ђоловића, који истиче и да је са „Чачанском родном“ направљена добра промоција туристичке понуде, добијени су нови садржаји, попут Етнолошког музеја, будућег Музеја кошарке… Али, за веће групе, каже, недостају паркинзи прилагођени за туристичке аутобусе у центру града…

В. Т.

Фото: Д. Ђоловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.