Društvo Privreda

ПОЗИВ ПРИВРЕДНИЦИМА ДА СЕ УКЉУЧЕ У МОДЕЛ ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА

ПРИЈАВЕ КОМПАНИЈА ДО 15. ЈАНУАРА

Привредници заинтересовани да се укључе у модел дуалног образовања у следећој школској години 2024/2025, могу до 15. јануара 2024. да се пријаве путем веб портала Привредне коморе Србије – portal.dualnoobrazovanje.rs. Од наредне школске године у понуди ће бити 83 образовна профила, међу којима је десет нових: декоратер зидних површина, полагач облога, техничар за електронику и аутоматику, електротехничар за електронику на возилима, техничар рачунара, техничар за администрирање рачунарских мрежа, возач моторних возила, механичар грејне и расхладне технике, пољопривредни техничар дигиталних технологија и козметички техничар.

Горана Танасковић

ОБРАЗОВАЊЕ ПО МЕРИ ПРИВРЕДЕ

Од 15. септембра ове године на снази су измене и допуне Закона о дуалном образовању, које ће олакшати процес укључивања компанија у дуално образовање, као и реализацију учења кроз рад. Привредна комора Србије активно учествује, како у презентацији, тако и у реализацији система дуалног образовања, а током неколико година примене овог модела образовања показала се све већа заинтересованост привредника да кроз јединствену обуку учења кроз рад, ученици што пре стекну знања и искуства која су потребна привреди, каже за наш лист Горана Танасковић, руководилац Организационе јединице Чачак, Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа.   

– Наравно, као и све што се мења, мењају се и потребе на тржишту рада, па се и образовање прилагођава захтевима привреде. Тако су 15. септембра уследиле и измене и допуне Закона о дуалном образовању, пре свега, у поједностављењу процедуре пријављивања за овај модел образовања, што је привредницима, нарочито малим, раније била отежавајућа околност. Дуално образовање компанијама нуди квалификован и обучен кадар спреман да се одмах укључи у процес рада, знатно смањене трошкове за обучавање радне снаге, могућност учествовања послодаваца у креирању образовних профила и прилагођавању система образовања у складу са пословима и потребама привредника. Такође, важно је и то што овакав систем образовања може брзо да одговори на промене на тржишту рада, као и учествовање послодаваца у процесу распоређивања ученика, односно, промовисању друштвене одговорности привредника – каже Танасковић.

Новим изменама Закона предвиђена је могућност финансијске подршке школама и привреди на основу Уредбе коју доноси Влада Србије, за сваку школску годину. Дата је и могућност за повећање броја сати (са шест на осам), које ученик може провести код послодавца.  

– Поред тога, временом ће се повећати обим учења кроз рад, тако што ће од школске 2026/2027. године за трогодишње образовне профиле износити најмање 60 одсто од укупног броја часова стручних предмета, односно, најмање 40 процената за четворогодишње образовне профиле. Школске 2034/2035. године обим учења кроз рад за све образовне профиле износиће 60 одсто од укупног броја часова предвиђених планом и програмом наставе и учења – најављује Танасковић.

СВЕ ВЕЋА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ И ПОСЛОДАВАЦА И УЧЕНИКА

Према речима наше саговорнице, износ накнаде за извођење учења кроз рад код привредника и даље остаје минимум 70 одсто минималне цене рада по сату, с тим што је могуће накнаду исплаћивати степенасто по годинама школовања, сходно нивоу знања ученика. 

– Уводи се и могућност оснивања Тренинг алијансе, која представља облик удруживања два или више послодаваца с циљем олакшавања реализције учења кроз рад у компанијама, као и Тренинг центри, који ће се отварати при школама, како би се у њима реализовао одређени део плана и програма наставе, до 30 одсто, када привредник не може, или када није безбедно да се активности реализују у реалном радном окружењу. Такође, измењен је и састав Комисије за утврђивање испуњености услова за извођење учења кроз рад, што значи да безбедност и здравље на раду није предмет провере Комисије на основу Закона о дуалном образовању, већ су сва права ученика на безбедно и здраво окружење гарантована Законом о безбедности и здрављу на раду – објашњава Танасковић.

У реализацију дуалног образовања у Србији до сада се укључило више од 950 компанија, а кроз овај образовни систем прошло је преко 15.800 ученика, који су похађали наставу у више од 185 школа у нашој земљи.     

– Преко 40 фирми са Моравичког округа је укључено у систем дуалног образовања и надамо се да ће, из године у годину, бити све више компанија. Највећа интересовања су: за металски смер, за техничара за компјутерско конструисање, за техничара за компјутерско управљање, за оператера машинске обраде резањем, за бравара, заваривача. Такође, све је веће интерсовање и за моделара одеће и модног кројача, па је Град Чачак помогао Машинско-саобраћајној школи у изградњи новог објекта. Ове године, у систем дуалног образовања се укључила и Економска школа са смером трговца, јер све више компанија има потребу за овим образовним профилом – навела је Горана Танасковић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.