Aktuelno Društvo

PREDSTAVLJEN PROSTORNI PLAN OVČARSKO-KABLARSKE KLISURE

Ovčarsko-kablarska klisura se nalazi u centralnom delu Srbije, u okviru Zapadnog Pomoravlja, a razdvaja visoku Šumadiju, na severu, od Dragačeva i Starovlaško-raške visije na jugu. Spada u područja Srbije, koja svojim prirodnim vrednostima i spomeničkim lepotama privlače pažnju već vekovima. Osnovno prirodno obeležje klisure čine upečatljivi masivi Ovčara i Kablara, po kojima je i dobila ime. Malo koja klisura u Srbiji je ukrašena tako izraženim uklještenim meandrima ili termalnim izvorima kao ova.  Uredbom Vlade Republike Srbije Ovčarsko-kablarska klisura je proglašena kao zaštićeno prirodno dobro prve kategorije – Predeo izuzetnih odlika. Ovaj biser prirode uskoro će dobiti poseban planski dokument , koji će poslužiti kao dobra osnova za očuvanje svega onoga što krasi ovo područje posebnih odlika. Nacrt budućeg Prostornog plana predela izuzetnih odlika se nalazi na javnom uvidu (objavljen je na sajtu Grada Čačka) sve do 26. juna, tako da građani, udruženja i relevantne institucije mogu dostaviti svoje primedbe i sugestije, isključivo u pisanoj formi , i proslede Ministarstvu građevinarstva, kako bi obrađivač mogao da ih razmotri.

U nacrtu Prostornog plana Ovčarsko–kablarske klisure predviđeno je da porte manastira Blagoveštenje, Nikolje, Trojica i Sretenje na Kablaru i Ovčaru, u ukupnoj površini od 1,12 hektara, budu pod prvim, strogim režimom zaštite. Drugi režim zaštite obuhvatio bi preostalih pet manastira u klisuri. Donošenje ovog prostornog plana otvara mogućnost da Vlada Srbije manastire u „Srpskoj Svetoj Gori“ proglasi za prostornu kulturno–istorijsku celinu, rečeno je na današnjoj prezentaciji nacrta prostornog plana Ovčarsko–kablarske klisure, održanoj u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku.

Plan su predstavili obrađivači dr Božidar Manić i dr Nikola Krunić. Ovim planskim aktom je predviđeno i opremanje paraglajding poletišta na Ovčaru, gradnja puta do pećine Kađenice, kao i od Banje do vrha Ovčara, i izrada studije o podizanju žičare između Banje i vrha Kablara.

– Ovaj prostorni plan obezbeđuje uslove za uspostavljanje posebne kulturno-istorijske celine – ovčarsko-kablarski manastiri. Ovim prostornim planom se na području predela izuzetnih odlika, na nekih 20 kilometara kvadratnih, uspostavljaju posebni režimi načina korišćenja i uređenja prostora, pre svega u domenu zaštite prirode, kulturnih dobara, pre svega manastira, i osnova za dalji razvoj turizma, prvenstveno povezivanja kablarske i ovčarske strane planinarskim stazama, turističkim prostorima, dok se u najvećoj meri zadržavaju sva rešenja koja se nalaze u lokalnim planskim i urbanističkim dokumentima vezano za uređenje Ovčar Banje, kako na teritoriji Grada Čačka, tako i Opštine Lučani – istakao je dr Nikola Krunić, odgovorni planer i jedan od rukovodilaca izrade Prostornog plana područja posebne namene predela izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarske klisure.

– Vlada Srbije izdvojila je 12,5 miliona dinara za izradu ovih studija i to predstavlja dobar put da ovaj jedinstveni biser učinimo dostupnim svim poklonicima prirode. Cilj nam je da ovakvim planom uspostavimo jedan dobar balans očuvanja životne sredine, biljnog i životinjskog sveta, svega onoga po čemu je Ovčarsko-kablarska klisura značajna i prepoznatljiva, a da sa druge strane otvorimo prostor da na jedan kvalitetan način iskoristimo sve raspoložive sadržaje i potencijale – rekao je Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

One thought on “PREDSTAVLJEN PROSTORNI PLAN OVČARSKO-KABLARSKE KLISURE

  1. planska akta su bila predvidjena u periodu od 1998 i 2000 godine ali ni do danas nisu uradjena.Osnovno pitanje je da li će biti dozvoljena gradnja,recimo na delu Pejicine krivine i,.sa Vidovske strane.,kao i kada će poceti legalizacija objekata u klisuri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.