G.Milanovac Region

Представљена изложба “Наша суграђанка краљица Драга између славе и анатеме”

Музеј рудничко таковског краја у сарадњи са Туристичком организацијом општине Горњи Милановац и подршку Културног центра представио је данас изложбу “Наша суграђанка краљица Драга између славе и анатеме”.

Њена прича и без креативне интервенције, сама по себи, наликује сценарију који би пожелео сваки позоришни или филмски редитељ. Отуда је Музеј рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, посветио је пажњу својој знаменитој суграђанки, унуци Николе Милићевића Луњевице, образованој, а скрајнутој краљици Драги, која је променила српску историјску сцену. Аутори изложбе, виши кустоси Ана Ранковић и Александар Марушић, акценат ће ставити на тужан историјски моменат Мајског преврата али ће се потрудили да изложбом прикажу и све друге аспекте живота Драге Обреновић.

Живот лепе и начитане Рудничанке која рано ступа у брак повинујући се очевој вољи на уштрб девојачких снова, рано постаје удовица и после смрти родитеља преузима бригу над млађим сестрама и браћом, добија нове токове ступањем у службу краљице Наталије. Наклоност и љубав младог српског краља била је својеврсна компензација за превремене животне недаће. Тренутно задовољство краљевског живота, окончано је крвавим крајем који је уједно означио и крај епохе Обреновића. Такав живот, или бар један од његових сегмената, више је него подесан да се преточи на целулоидну траку, роман или изложбу.

Извор и видео: Културнин центар „Мија Алексић“ Горњи Милановац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.