Kultura Kultura

Представљена монографија „Породица Надежде Петровић кроз 19. век“ ауторке Драгане Божовић у Музеју „Хореум Марги-Равно“ у Ћуприји


У петак, 16. маја, представљена је монографија „Породица Надежде Петровић кроз 19. век“ ауторке Драгане Божовић, музејске саветнице и кустоскиње у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ у Чачку. Монографију је у оквиру манифестације ,,Музеји за 10″  представила Драгана Божовић, ауторка.

Монографија представља садржајно дело које прати три генерације породице наше славне сликарке Надежде Петровић кроз професионални, приватни и јавни живот. Доказује да је Надеждина породица (и са очеве и са мајчине стране) несумњиво припадала даровитим породицама које су током 19. века допринеле формирању српске интелектуалне елите. Књига садржи низ занимљивих прича, издвојених достигнућа и пионирских подухвата, описаних лепих тренутака и тешких животних судбина. Ставља у фокус многе мање познате чињенице и презентује низ нових података.

Књига је проглашена за најбољу публикацију објављену у Чачку 2020. године. 
„Достигнућа Надежде Петровић и њених сестара и браће резултат су њихових талената, склоности, образовања, напорног рада у областима које су их интересовале, као и жеља за напредовањем, али и наслеђа које чине достигнућа остварена у претходним генерацијама Петровића (породице са очеве стране) и Зорића (породице са мајчине стране). Како би се сагледала породична интелектуална баштина која је свесно и несвесно утицала на Надежду Петровић и осталу децу из породице, ова књига прати Петровиће и Зориће од 1814, када је рођен Надеждин деда Максим Јовановић (касније Петровић), до 1900. када је сликарка на прагу зрелости. Пред читаоцима је мала историја о три генерације Петровића и Зорића, а посредно ово је прича о једној српској породици 19. века која иде укорак са друштвеним прогресом и са новом енергијом хрли у 20. век“, наводи се у саопштењу Уметничке галерије из Чачка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.