Grad

ПРЕМИЈЕРНО ПРЕДСТАВЉЕНА ЗАВИЧАЈНА „ПЕСМА О ЧАЧКУ“

Текстописац је Предраг Мићовић, координатор Удружења „Чачани у Београду“, а отпевали су је Мићо и Немања Кујунџић и Јордан Јоца Ђевић, који је урадио музику и аранжман

Чачани су имали прилику и да први чују стихове и виде музички спот јединствене „Песме о Чачку“, која описује историју, природне лепоте, као и културу нашег краја. Представљена је, 30. октобра, у кафеу „Мој кутак“. „Чачанска песма“, како је још зову, необична је и по томе што има три, не сасвим истоветна рефрена.

Мићо Кујунџић, Јоца Ђевић, Немања Кујунџић и Предраг Мићовић

– Настала је сасвим случајно, како често бива у животу. Пре неколико година сам се срео са једним пријатељем у Београду, баш када је био актуелан књижевни конкурс „Песма о Чачку“. Предложио ми је да напишем песму и да је пошаљем. Само сам се насмејао и рекао му да немам времена. Али, њему је зазвонио телефон и док је разговарао, узео сам нотес и за неколико минута исписао стихове. Претходно смо се договорили да песма мора бити народњак… После неколико месеци, када је већ заборавио на то, мој пријатељ је у нотесу пронашао те стихове, предложио је да их мало дорадим и пошаљем му на мејл. Био је то Александар Ацо Еровић, вођа чачанског оркестра „Стари град“. Опет је прошло извесно време, док у Чачку, у „Чолаковој кафани” нисам срео нашег естрадног уметника Мића Кујунџића. Када је прочитао песму, рекао је да мора бити снимљена и ту је обавезу преузео на себе – прича Предраг Мићовић, Чачанин који више од 30 година живи у Београду.

Песма није оставила утисак само на људе који су је створили. Пошто опсежно описује Чачак и околину, спотови су снимани на више места. Незаобилани су били и Овчарско-кабларска клисура, Спомен-комплекс на Љубићу, двориште Народног музеја… Снажан утисак на слушаоце остављају и извођачи.

Манастир Никоље, детаљ из спота „Песме о Чачку“

– Када сам имао 18 година, 2006, отпевао сам песму „Морава“. Али, тек сада сам схватио колико су снажне емоције и шта значи певати о свом крају! Ова песма је поезија о Чачку – утисак је Немање Кујунџића.     

Осим композиције и аранжмана, Јоца Ђевић је одсвирао деонице на хармоници, маестро Перица Васић на виолини, а Милош Томић на фрули.

Од понедељка, 30. октобра, „Песма о Чачку“ је доступна на јутјубу. Њени ствараоци се надају да ће заживети у народу и због тога што је рађена у стилу, помало збаорављене „шумадијске двојке“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.