Društvo

ПРОИЗВОЂАЧИМА И ПРЕРАЂИВАЧИМА ХРАНЕ ПОТРЕБНА ПОДРШКА

У ЧАЧКУ ОДРЖАНА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА У ОРГАНИЗАЦИЈИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

Традиционални систем производње хране има бројна ограничења. Један од изазова са којим се суочавају произвођачи је загађење животне средине, што се одражава на здравље људи и животиња. Уједно, овај начин производње показује веома малу отпорност на климатске промене и пружа низак ниво прихода примарним произвођачима хране. Кроз локалне, државне, па и међународне програме, може се значајно унапредити сектор производње и прераде  хране. Потребно је наћи начин како утицати на правичност у расподели додатне економске вредности, на понашање потрошача, односно како их подстицати да дају предност здравој храни. Ово су неки од разлога зашто је данас организована панел дискусија у Скупштини града Чачка.

Ове разлоге је, поред осталих, навела Лоренца Јакиа (Lorenza Jachia) из Уједињених Нација, која је нагласила да је пољопривреда у Србији успешно прихватила иновативне системе и има велики потенцијал да одговори на изазове.

Lorenza Jachia из УН

– Уз одговарајућу подршку ово тржиште се може додатно проширити и развити директне везе са системима набавке државних и локалних власти… Наша жеља је да саслушамо локалне произвођаче, да им помогнемо да се суоче са свим изазовима, како бисмо на крају сви имали користи од тога, јер желимо здраву и органску храну – рекла је представница УН и додала да су панел дискусије у Србији припрема пред велики Прехрамбени самит који се у септембру одржава у Њујорку.

Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, рекао је да су овакви дијалози о могућностима пласмана пољопривредних производа, као и одрживе производње, важни за домаће пољопривредне произвођаче и прерађиваче хране.

– Веома је важно што се на оваквим догађајима могу чути и непосредни пољопривредни произвођачи, који имају своје визије и планове – рекао је Тодоровић и навео да Град Чачак сваке године повећава директне подстицаје за развој пољопривреде, укључујући и улагања у инфраструктуру, пре свега путеве, што је веома значајно за бољи и лакши пласман производа.   

Ивана Поповић

Недовољна информисаност и неповезаност произвођача из исте области, неки су од честих, али решивих препрека у сектору производње хране. О томе је говорила Ивана Поповић, оснивач и власник бренда „Џемара“ из Крупња и народна посланица. Како је истакла, постоје бројни начини да се унапреди сектор производње хране. Конкретно „Џемара“ осваја тржишта необичним комбинацијама домаћег воћа и зачина из целог света…

Циљ дијалога је обликовање националне смернице ка одрживим прехрамбеним системима и креирање будућих политика.

В. Т.

Панел дискусију на тему: “Изградња одрживих прехрамбених система кроз инклузивне ланце вредности”, организовале су Уједињене Нације, у сарадњи са Министарством шумарства и пољопривреде. Овакви догађаји, који ће бити организовани у многим градовима Србије, обухватају бројне активности оних који су укључени у производњу, трговину, прераду, маркетинг и потрошњу добара која потичу из пољопривреде. Поред представнице УН, Ведране Илић, помоћнице министра шумарства и пољоприведе, челника града Чачка, панел дискусији присуствовали су и Милан Лукић, директор Института др Јосиф Панчић, произвођачи и прерађивачи хране, стручњаци из чачанског Института за воћарство…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.