Promocija knjige „Nacionalna klasa: Igrani filmovi Gorana Markovića“

h

 

 

Filmski program

 

Četvrtak 13. april 2017.

Mala sala u 20:00

 

‘’NACIONALNA KLASA: IGRANI FILMOVI GORANA MARKOVIĆA’’

Promocija knjige „Nacionalna klasa: Igrani filmovi Gorana Markovića“ u izdanju Filmskog centra Srbije.

Knjiga predstavlja presek poslednjih četrdeset godina domaćeg filma, kroz stvaralački opus jednog od naših najplodonosnijih reditelja, Gorana Markovića. O okolnostima nastajanja 13 njegovih filmova saznajemo iz pera samog reditelja, i kroz bogat vizulni materijal, anegdote i sećanja više od 30 njegovih saradnika.

Gost: Maja Medić, priređivač knjige.

U nastavku promocije projekcija filma „Nacionalna klasa (do 785 cca)“ G. Markovića iz 1979. godine sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi.

Mladić iz beogradskog predgrađa, Flojd (Dragan Nikolić), automobilski trkač u nacionalnoj klasi, namerava da pređe u jaču klasu,  a za to mora da pobedi na važnoj trci. Da bi uopšte vozio tu trku, mora da odloži služenje vojnog roka. Služi se prevarama uz pomoć Mileta (Bogdan Diklić), bubrežnog bolesnika, koji umesto njega ide na preglede. Flojdova „službena“ devojka Šilja (Gorica Popović) je zatrudnela, na pomolu je i brak…

Režija i scenario: Goran Marković

Uloge: Dragan Nikolić, Mića Tomić, Olivera Marković, Bora Todorović, Gorica Popović, Rade Marković, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, Irfan Mensur, Voja Brajović

Za ulogu u filmu „Nacionalna klasa“ Dragan Nikolić je 1979. godine na Filmskim susretima u Nišu dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

f

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.