Kultura Obrazovanje

ПРВА И ДРУГА НАГРАДА ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО ЗА ПЧЕЛИЧИНЕ КЊИГЕ

ПРВА И ДРУГА НАГРАДА ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО ЗА ПЧЕЛИЧИНЕ КЊИГЕ

ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО добитник је две награде Доситејево перо 2021. Одлуком дечјег жирија 1. место у категорији млађег узраста припало је стрипу ЉУБА ХАЈДУК ВУКОСАВА, аутора Слободана Станишића и илустратора Мијата Мијатовића, а 2. место у категорији старијег узраста припало је илустрованој биографској књизи о Милени Павловић Барили МЕСЕЧИНА У КОФЕРУ, ауторке Весне Алексић и илустратора Игора Крстића.


За Награду Доситејево перо обично се каже да има најстрожи жири на свету. Можда је најстрожи, али је и правичан, јер све номиноване књиге читају деца из београдских школа. Награђена Пчеличина издања својим квалитетом текста и илустрације, одабиром тема из националне историје и културе, као и уметничким обликовањем и опремом, издвојиле су се у овогодишњој продукцији, а ове награде су само потврда тог квалитета.
Награђени стрип ЉУБА ХАЈДУК ВУКОСАВА представља стрип-адаптацију истоимене народне епске песме и део је амбициозног подухвата, едиције ЕПСКИ ЈУНАЦИ У СТРИПУ. Целу едицију потписују Слободан Станишић као сценариста и Мијат Мијатовић као илустратор.
Илустрована биографска књига о Милени Павловић Барили МЕСЕЧИНА У КОФЕРУ део је едиције ЗНАМЕНИТЕ СРПКИЊЕ ИЗ ПЕРА КЊИЖЕВНИЦА ЗА ДЕЦУ, која око идеје женске еманципације и промоције успешних и професионално остварених жена из српске прошлости окупља најзначајније савремене књижевнице за децу. Весна Алексић, ауторка награђене књиге МЕСЕЧИНА У КОФЕРУ, снагом маште, непревазиђеном стилизацијом текста и исцрпним истраживачким радом на животу и делу Милене Павловић Барили, једне од најзначајнијих српских, али и европских појава у авангардном сликарству, створила је књигу у којој ће са пођеднаким интересовањем уживати и деца и одрасли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.