Društvo Privreda

ПУТУЈУЋИ КАРАВАН ЗНАЊА – ENDAVAN

БЕСПЛАТНО ПРЕДАВАЊЕ О RMI МЕТОДУ У СТАРТАП ЦЕНТРУ   

EndaVan, путујући караван знања, у оквиру кога стручњаци из Компаније “Endava” организују серију бесплатних предавања широм Србије, био је и у Чачку. У среду, 11. маја, у просторијама НТП Стартап центра, одржан је meetup на тему RMI методе, једне од омиљених шема Јава програмера. Предавање је организовано у сарадњи са Научно технолошким парком, са циљем да се окупи цела ИТ заједница Чачка.

Горан Палибрк и Александар Радивојевић

Горан Палибрк, сениор девелопер из “Endavine” канцеларије у Чачку, присутнима је говорио о значају RMI-а (Remote Method Inovaction), наводећи примере примене ове методе. Према његовим речима, RMI се користи у Јави за изградњу дистрибуираних апликација, које обезбеђују даљинску комуникацију између Јава програма. На пример, када желимо да комуницирамо између виртуелних машина на различитим хостовима, Јава механизам за позивање удаљеног метода ради управо то. 

– То је, углавном, област за Јава програмере, али може да се примени и на другим језицима. Надам се да ће моја презентација допринети да се млади још више заинтересују за наш посао. На предавању сам говорио на тему Јаве и неких удаљених позива објеката. Овај механизам је веома применљив у животу. Конкретан пример је чет апликација, коју сви користимо, попут вибера, што је применљиво у свакодневном животу – објаснио је предавач Палибрк.

Иначе, Горан Палибрк има више од шест година искуства у Јави, а Fintech, интернет ствари (IoT) и безбедносни системи су његова поља експертизе.

Александар Радивојевић, испред “Endava” компаније, нагласио је да предавања организују у циљу ширења знања и упознавања са локалним ИТ заједницама.   

– Ово је други у низу догађаја, претходни је био у Крагујевцу и наставићемо са овом праксом широм Србије. У Чачку смо већ годину и по дана, константно растемо, имамо отворене позиције, 12 технологија. Апсолутно смо задовољни и планирамо велика ширења, јер је тржиште ИТ јако динамично, и у Србији, и у региону. Сарађујемо са средњим школама, факултетима, читавом заједницом. Поред оваквих предавања, организујемо и разне семинаре на образовним институцијама, а средњошколцима објашњавамо шта све могу да раде кад заврше своје школовање. Иначе, људи мисле да су сви у ИТ програмери, а то није тачно. Постоје разне позиције, као што су тестирање, бизнис анализа, дизајн, база података…,  трудимо се да проширимо свест о томе – рекао је Радивојевић.

Предавање је било бесплатно, а било је омогућено и онлајн праћење за оне који нису могли да присуствују догађају.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.