Društvo Grad

РАДИЈАТОРИ ТОПЛИ ПО ПОТРЕБИ

ПРОДУЖЕТАК ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ ЗАВИСИ ОД ВРЕМЕНСКИХ УСЛОВА

Уколико спољна температура у другој половини априла и почетком маја буде испод 15 степени, Јавно комунално предузеће за грејањеЧачакће испоручивати топлотну енергију. На основу Одлуке о производњи, дистрибуцији и снабдевању топлотном енергијом, ЈКПЧачакје дужно да крајњим купцима испоручује топлотну енергију за грејање објеката у току грејне сезоне, осим, ако уговором није другачије одређено. Грејна сезона почиње 15. октобра текуће године, а завршава се 15. априла наредне. Изузетно, може да почне и пре прописаног датума и то у периоду од 1. до 14. октобра, и да се заврши после одређеног датума и то од 16. до 30. априла, ако је прогноза максималне дневне температуре спољњег ваздуха Републичког хидрометеоролошког завода у означеном периоду нижа од 15 степени. Надзорни одбор може одлучити да предузеће испоручује топлотну енергију за грејање објеката и ван грејне сезоне и одређеног временског периода, ако то временске прилике и прогнозирана спољна температура захтевају и ако за испоруку топлотне енергије постоје технички и технолошки услови, објашњава за наш лист Данко Ћаловић, директор ЈКП за грејањеЧачак”.

Данко Ћаловић, директор ЈКП „Чачак“

Од када је основано предузеће за грејање, радијатори су први пут 2019. били топли до краја априла, а претпрошле године је грејна сезона завршена 8. маја. Директор Данко Ћаловић напомиње да ће предузеће обезбедити техничке и технолошке услове и бити погонски спремно да пружи услуге грејања и током друге половине априла и почетком маја, ако дневне температуре буду као претходних година. Такође, директор подсећа да је протекла грејна сезона била дуга и просечно хладна, јер су читав октобар, као и новембар и децембар били хладнији, него претходних година. Просечна температура у јануару је била на нивоу претходних година, а у марту је било хладније.   

– Иако, можда, тако не изгледа, иза нас је дуга грејна сезона. Наравно, грејање ћемо прилагођавати спољним температурама. Наши корисници су већ навикли да испоручујемо више топлотне енергије и да су температуре у становима више. То им одговара, иако су и рачуни нешто већи, с обзиром на то да се испорука топлотне енергије наплаћује по потрошњи. Уколико буде потребно грејна сезона ће се продужити и до 1. маја, а систем ће погонски бити спреман до 10. маја. Дакле, до када ће радијатори бити топли, зависи искључиво од временских услова – наглашава Ћаловић.

Према речима директора, производња и дистрибуција топлотне енергије у овој сезони протекла је у стабилном режиму. Мањих интервенција у топлотним изворима и на дистрибутивној мрежи је било, али, сви проблеми су санирани у најкраћем року и корисници нису осетили смањен квалитет испоруке топлотне енергије, као ни дуже прекиде у току дана.

По завршетку грејне сезоне, односно, после 10. маја, планиран је редовни ремонт постројења, чишћење котлова и поправке у појединим подстаницама. Следи и реконструкција великог котла од 35 мегавата у Градској топлани, а претходних година је ремонтован мали котао, што ће обезбедити поуздану испоруку топлотне енергије у наредном периоду.

– Када је реч о инвестицијама морамо се прилагодити актуелној ситуацији, јер су поскупели грађевински радови и сви материјали који се користе у изградњи топловода. Дакле, мораћемо да редукујемо инвестиције, али то неће угрозити систем даљинског грејања. Урадићемо све што је неопходно, а већ смо током ове седмице расписали тендер за грађевинске радове и за материјал за изградњу топловода у центру града, на који ћемо прикључити  Историјски архив, Народни музеј, Соколану, нову спортску халу која се гради код Прекршајног суда и Уметничку галерију “Надежда Петровић”. То ћемо урадити у оквиру пројекта “Чачак, престоница културе Србије 2023. године” – подсећа Ћаловић.

Нова котларница код Агрономског факултета

Планирана је и доградња нове котларнице код Агрономског факултета, односно, друга фаза која, поред постојећег, подразумева уградњу још једног котла од три мегавата. 

– Котларница коју смо прошле године пустили у рад, снаге три мегавата, за ОШ “Вук Караџић”, Музичку школу, Техничку школу и факултете, ове сезоне је била врло ефикасна и дала је велики допринос мањем загађењу ваздуха у том делу града. Град Чачак је конкурисао и добио донацију за реализацију друге фазе, односно, за доградњу још једног котла са гориоником и димњаком, који ће капацитет котларнице повећати са три на шест мегавата. Дакле, имаћемо резерве за прикључење нових корисника на даљински систем грејања, као и будућег затвореног базена, који ће бити изграђен преко пута саме котларнице – најављује Ћаловић.

Када је реч о следећој грејној сезони, директор сматра да је још увек рано давати прогнозе. Свакако, систем за даљинско грејање мора функционисати у свим градовима, јер, у супротном, истог момента би се урушио и електроенергетски ситем Србије, што се, наравно, никако не сме догодити.  

– О наредној грејној сезони и цени грејања још је рано говорити, с обзиром на то да тек предстоји потписивање дугорочног уговора са Руском Федерацијом о куповини гаса. Сигурно је да ће и цене грејања бити другачије, што ће зависити од новог уговора. Иначе, више од 70 одсто цене грејања чини цена енегрената, а струја је за нас већ поскупела 50 одсто од Нове године и не знамо колико ће још поскупети. Дакле, све то ће оптеретити цену грејања – закључио је Данко Ћаловић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.