Kultura

РАЂАЊЕ СРПСКЕ МОДЕРНЕ

ЕДУКАТИВНИ ФИЛМСКИ СЕРИЈАЛ У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“

Поводом изложбе ,,Надежда Петровић. Модерност и нација“ Уметничка галерија ,,Надежда Петровић“ организује едукативно – филмски програм под називом „Рађање српске Модерне“, који се одржава сваког четвртка у 19 часова, као и стручна вођења која се приређују сваке суботе у 13 часова.

Документарни серијал „Рађање српске модерне“ (2022) који се приказује у оквиру едукативно-филмског програма, састављен је од шест епизода које тематски обрађују период од 1900. до 1918/20. године, а означен је као време стварања модерне уметности у Србији. Прве две деценије ХХ века, изузетно турбулентне, обележене балканским и Првим светским ратом, донеле су сусрет две генерације и две оријентације у уметности са којима је започела живот српска Модерна. Заједнички им је напор да се српска уметност ослободи провинцијалног, ослободи утицаја османлијске традиције и уведе у међународне токове европске уметности прихватањем нових концепата стваралаштва. У формалном смислу, повезује их светлост као проблем чије је решавање био један од основних задатака модерног српског сликарства.

Серијал „Рађање српске модерне“ урађен је у продукцији „Rore Machine”, режију и камеру потписује Иван Шијак, аутор сценарија је кустос чачанске Уметничке галерије Марија Радисавчевић, а музику потписује Марко Пауновић. Серијал се приказује на каналима РТС 3 и Планета.

Кроз оживљене породичне и личне фотографије у ретро маниру, хронолошки су презентовани стваралаштво, импресије, окружење породице Петровић и утицаји бројних интелектуални скупова у њиховом дому, препреке и напори сликарке да се што више усавршава уз коментаре наратора, кустоса збирки Надежде Петровић у различитим установама које их баштине. Учесници приказаних емисија су историчари уметности Јулка Маринковић, Драгана Божовић и Јасна Јованов, историчар Радивоје Бојовић етнолог Јелена Савић. Изложба „Надежда Петровић. Модерност и нација“ је настала на иницијативу Министарства културе Републике Србије, подстакнута одлуком Извршног савета УНЕСКО-а 2021. године који је Надежду Петровић изабрао за УНЕСКО-личност 2023. године, поводом обележавања 150. годишњице рођења родоначелнице српске Модерне. Чини је избор од 50 слика из опуса Надежде Петровић која баштине Народни музеј Србије, Уметничка галерија „Надежда Петровић“ Чачак, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија Матице српске у Новом Саду. Изложени део опуса је репрезентативан и подељен у оквиру хронолошких и тематских целина кроз које се може пратити развој сликарства Надежде Петровић, као и све фазе кроз које је прошла у формирању свог ликовног израза.

Изложба ће бити постављена до 25. новембра ове године.

З. Л. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.