Grad

РАДНИЦИ ФАБРИКЕ РЕЗНОГ АЛАТА ОРГАНИЗОВАЛИ НОВИ ПРОТЕСТ: ЗАХТЕВАЈУ ХИТНУ ИСПЛАТУ ЗАОСТАЛИХ ДОПРИНОСА

Радници чачанске Фабрике резног алата (ФРА), која се налази у процесу стечаја, организовали су данас нови протест, јер им се не уплаћују заостали доприноси које им послодавац дугује још од 2010. године. Исплата заосталих доприноса договорена је са надлежним министарством почетком марта и требало би да буде обезбеђена у оквиру социјалног програма.

Како је навео у изјави за „Чачански глас“ председник Индустријског синдиката Душан Ђелић, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО ФОНД) обуставио је исплату заосталих доприноса, јер им административне службе ФРА нису доставиле потпуну документацију.

Председник Индустријског синдиката Душан Ђелић

– Тражили смо од руководства фабрике да наложи админситративној служби да достави потребне податке за ПИО, али нема помака. Због тога смо и организовали протестни скуп. Држава је уплатила доприносе за свих 452 радника ФРА, којима фабрика дугује од 2010. године, али радницима се ти доприноси не уплаћују због немарног односа фабричког руководства и администрације, што представља повреду права из радног односа и из пензијског осигурања. Имамо податке да да је Фабрика за 35 дана успела да достави свега 30 образаца, а заостали доприноси треба да се уплате за укупно 452 радника. Средства су пребачена 9. августа. Сматрамо да се селективно приступило том послу, по нечијем личном афинитету и избору. Пружили смо информације и доказе Тужилаштву и Одељењу за привредни криминал да је послодавац имао средства на рачунима посредника и да је могао да уплати доприносе, али да то није учинио и тражимо да се све то истражи и да они који су одговорни за те пропусте одговарају за своје поступке – нагласио је председник Индустријског синдиката, подсећајући да је фабрика од 2010. престала да уплаћује радницима социјалне и друге доприносе и да су административне службе од тада „престале да достављају за ПИО образац М4.

Ђелић истиче да је у Београду договорено да ће око 200 радника остати да ради у Фабрици:

– Нас не занима име и презиме купца или закупца фабричког простора, али тражимо да се испоштује оно што је договорено са ресорним министарством и да се сачува тих 200 радних места. Добили смо информацију да је одређен закуп за простор у висини од 5,5 милиона динара и то је једини услов да би заинтересована фирма почела са производњом некадашњих производа ФРА. Сигурни смо да под таквим условима нико не може да послује ликвидно. Позивам Агенцију за лиценцирање стечајних управника да дође у ФРА и види шта би требало да се издаје по тој цени. Највероватније ћемо бити принуђени да поново испољимо своје незадовољство на улици и да тражимо да се испоштује оно што је договорено. Највероватније ћемо се обратити и председнику Србије Александру Вучићу. Видимо да се широм Србије отварају нови погони и нова радна места, а ми желимо само да сачувамо тих 200 радних места.

Претходни протест одржан је половином августа, када су радници ФРА  захтевали исплату отпремнина за 280 радника, као и исплату заосталих доприноса. Четири дана после тог протеста почела је исплата отпремнина.

Након исплате отпремнина и сазнања да је држава обезбедила средства, радници су очекивали да ће врло брзо бити регулисани и припадајући доприноси за протеклих 12 година, али до тога нијо дошло, па су, како истичу, били принуђени да поново организују протест и јавно изразе своје незадовољство.

Вера Вујичић је провела у колективу ФРА 40 година и два месеца. Када је отишла у ПИО фонд, установила је да јој није повезано 11 и по година радног стажа:

Радник ФРА Вера Вујичић

 – Када проведете толико година у радном односу, логично је да очекујете да ћете с миром отићи у пензију.  Обратила сам се министарки Дарији Кисић Тепавчевић да ми помогне да разрешим свој проблем и врло брзо сам добила одговор да је извршена провера код Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и да је мој стаж уплаћен. Међутим, ни до данашњег дана ФРА није доставила М4 образац. Обраћала сам се више пута радницима обрачунске службе који ме, по свему судећи, бојкотују, кажу да то не стижу да ураде, да имају много посла… Обраћала сам се и финансијском директору два пута са молбом да се ПИО фонду доставе М4 обрасци, јер сматрам да сам после 40 година рада то засужила.

Велимир Живковић је у ФРА остварио 43 године радног стажа. Има услов за пензију, али, како истиче, због неажурсности фабричке администрације, то право још увек није остварио.

– Имам услов за пензију, али ПИО фонду нису достављени обрасци М4. Предао сам неопходну документацију за пензију, али још увек ништа није завршено због тих образаца које Фабрика није доставила. Чекао сам да ми стигне решење, али до тога није дошло, осећам се превареним и прунуђен сам да се за своје право борим протестујући – каже Велимир.

Фабрика резног алата је основана 1953. године. Од оснивања се бавила производњом алата које је извозила у земље у региону, а у делу фабричких погона одвијала се производња за војну индустрију.

В. Степановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.