Društvo Reportaža

РАДОСТ ФОТОГРАФИСАЊА (1): ДАРКА СИМЕУНОВИЋ

РАДОСТ ФОТОГРАФИСАЊА (1): ДАРКА СИМЕУНОВИЋ

Да је Чачак са околином довољно леп да га свакога дана можемо изнова фотографисати и увек добити по неку баш добру фотографију потврђују многи наши суграђани и суграђанке који то чине најчешће мобилним телефонима и забележено деле на друштвеним мрежама. Међу њима је и неколико дама чије фотографије и ми из „Ча гласа“ радо објављујемо на Фејсбук страници овог информативног портала како би онима који прате наше вести пожелели леп почетак дана. 

Једна од дама чије име се често налази у потпису тих дивних фотографија је и Дарка Симеуновић. Судећи по томе где све њене фотографије настају и колико радости доносе онима који их ујутру коментаришу на нашој Фејсбук страници, закључујемо да је Дарка једна од оних особа које умеју да уживају у ономе што им је дато, у природи која их окружује и коју пажљиво посматрају. Онима који не могу открити лепоту ту где живе, сигурно ни далеке дестинације не могу у томе помоћи.

Дарка са кћерком и мужем живи у Чачку. Трговац је по струци, али, кроз осмех додаје, не бира посао, једино јој је важно да поштено заради новац. При том, увек пронађе по који тренутак и за свој хоби:

-Радим све што стигнем, углавном берем сезонско воће, преко зиме пребирам јабуке које иду даље за продају. Када имам слободног времена изађем са пријатељима, волим природу и обожавам да је фотографишем, углавном телефоном, јер немам фото-апарат. Има у мени неке уметничке црте… Фотографишем баш све што ми се учини занимљиво у датом тренутку, одем понекад и у Овчар Бању, која ме инспирише, али прелепа су и сва околна села, Морава, град. Сва годишња доба имају своју лепоту, а ја у свему пронађем чари и мотиве за фоткање, јутра такође могу бити веома лепа да се забележи неки тренутак...

Највећа инспирација су јој, каже, слобода, небо, облаци, птице… Диви се лепоти природе, која у њој буди најлепша осећања, али се, додаје, често насекира што камера не може верно да забележи све оно што она види док фотографише:

-Испуњава ме фотографисање, некако ми фотографија дође као најбољи друг, увек уз мене, дигне ме и кад сам нервозна и кад сам безвезе, некако волим да их стварам, то ме испуњава, оне су део мене… Волим да им се и сама дивим… Имам подршку породице и пријатеља, углавном сам им већ и досадила са мојим застајкивањем, јер сам баш ја видела неки тренутак и морам да га забележим…

Највећа Даркина радост је кћерка Соња, која студира у Београду. Иначе, каже, усрећују је једноставне ствари, то што је жива, што су сви здрави, што може да ради, трчи и, наравно – фотка, уз осмех додаје.

-Увек тежим неком балансу, балансирам да свима буде добро, да никога не повредим, да будем човек, то је оно што највише тежим да останем… – закључује Дарка, чије фотографије жељно ишчекујемо и овог пролећа.

Дарка своје фотографије објављује на друштвеним мрежама, у неколико ФБ група. Ипак, активнија је од када је члан групе „Фотографије Чачка и околине“, коју је основао Далибор Јоксић половином априла 2020, а која броји више од 5.000 чланова. Групу уређује Вероника Вукићевић, која нам је такође прокоментарисала Даркине фотографије:

-Њене слике је лако препознати. Већином су вертикалне и упечатљиве по јачим нијансама боја, HDR резолуцији и необичним кадровима, које њена машта смишља у тренутку где год да се нађе. Нађе она време да прошета и кад су различити временски услови, и у свако годишње доба. Од сеоског амбијента прави идиличну слику, којом утиче на посматраче да заволе природу и да и сами посете крај који је усликала. Од урбане средине извлачи лепоту и тамо где је нема. Њена креативност у овој врсти уметности се огледа у томе да свака слика говори без речи и има посебну причу, а мене инспирише на писање хаику поезије, других врста поезије и кратких прозних текстова. Оно што је најважније у овом аматерском стваралаштву мобилним телефоном је човеково унутрашње задовољство и мир, а она их сигурно има. Њен хоби у коме лепота доминира, и који тера човека да се покрене, да шета, да удише чист ваздух у околини нашег града, је део њеног бића и душе. Зато је радост живљења неизоставни елемент код наше драге, сада већ све талентованије суграђанке Дарке.

Приредила: Гордана Домановић

One thought on “РАДОСТ ФОТОГРАФИСАЊА (1): ДАРКА СИМЕУНОВИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.