Društvo Grad

Расхлађујте тело и хидрирајте свој организам

Извор: РТС

Када је температура изнад 35 степени, најугроженији су стари, хронични болесници, деца и труднице…

Из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ препоручују грађанима да животни простор увек буде расхлађен, као и да би идеално било да се собна температура одржава испод 32 степена током дана и испод 24 степена током ноћи, што је нарочито важно за хроничне болеснике, децу узраста до две године и старије од 60 година.

Како расхладити животни простор 

Препорука је да се за расхлађивање искористи ноћни ваздух отварањем свих прозора када је спољашња температура нижа.

Током дана би требало затворити прозоре и прозорске засторе, нарочито оне на сунчаној страни, али и искључити вештачко осветљење и електричне уређаје који нису неопходни.

Уколико немате клима-уређај, окачите влажне чаршаве на отворене просторе како бисте расхладили ваздух у соби, а ако вам је стамбени простор климатизован, затворите врата и прозоре и штедите струју коју не користите за расхлађивање.

Из „Батута“ напомињу да вентилатори могу делимично да расхладе просторију, али да при температури изнад 35 степени не могу спрече опасност од појаве поремећаја здравља изазваних топлотом.

Препорука је и да се пређе у најхладнију просторију у стану, нарочито ноћу, а уколико немате могућност да расхладите свој стан или кућу, проводите 2-3 сата дневно у расхлађеном простору ван куће.

Лекари саветују и да се избегава боравак напољу у току најтоплијег дела дана, од 10 до 17 часова, као и физичке активности, које би требало да се обављају у току најхладнијег дела дана – између четири и седам часова ујутру.

Расхлађујте тело и хидрирајте свој организам

Из Института „Батут“ препоручују туширање и купање у расхлађеној води, као и примену хладних облога, пешкира и сунђера.

Фото: Мима Зиндовић

Додаје се да би требало да носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја, а ако излазите напоље, носите шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце.

Препорука је да редовно уносите течност, пре свега воду, али и да искључите алкохол и смањите унос кафе и газираних безалкохолних пића. Узимајте мање а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина.

Помозите другима

Лекари подсећају да би требало да редовно проверавате како су вам чланови породице, пријатељи и суседи, који живе сами, као и да би особама које су под здравственим ризиком (деца, труднице и особе старије од 65 година) могла да затреба помоћ током врелих дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.