Društvo Obrazovanje

РАЗВИЈАЊЕ КУЛТУРНИХ НАВИКА И ДОДАТНО ОБРАЗОВАЊЕ

УЧЕНИЦИ ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА ОСНОВНИХ ШКОЛА У ПОСЕТИ УСТАНОВАМА КУЛТУРЕ

Сви четвртаци чачанских основних школа, од 10. октобра, до данас (21. октобар), имали су прилику да организовано, уз пратњу водича, посете Народни музеј, Међуопштински историјски архив, Уметничку галеријуНадежда Петровић”, Градску библиотекуВладислав Петковић Диси Дом културе. Око 1.000 ученика четвртог разреда посетило је ове установе на основу Споразума о сарадњи установа култура и школа, који је потписан 18. фебруара ове године. Поред градских школа, у овај програм је укључено и више од десет одељења са сеоског подручја

Циљ овог програма, који ће постати традиционалан, је да се ученици упознају са делатношћу наших установа културе, односно, да се промовише званична културна сцена у Чачку. Повећање броја посетилаца школског и предшколског узраста локацијама културног наслеђа и културним садржајима, успостављање и развијање културних навика и додатно образовање, неки су од циљева Споразума о сарадњи, који су у сали Скупштине града, 18. фебруара, потписали директори установа кутуре, предшколских установа, основних и средњих школа Града Чачка, подсећа Милош Папић, члан Градског већа, задужен за област образовања, науке и културе: 

– Меморандум о сарадњи подразумева активно укључивање ученика у културу, њихово присуство разним културним манифестацијама, а све у циљу да деца предшколског и школског узраста развијају културне навике и науче што више о богатој култури и историји нашег града. Споразум о сарадњи даје слободу васпитачима, наставницима и професорима да креирају посете установама културе како они желе. Ово је прва велика, организована, координарана акција Града и ресора за културу.

Претходних десетак дана ученици четвртог разреда су, како кажу, видели много занимљивих ствари, сазнали пуно о нашим уметницима, установама културе и појединим градским манифестацијама, попут Меморијала Надежде Петровић. Посебно им је била занимљива посета Дому културе, јер су били изненађени причом о највећем фикусу на Балкану.   

– Циљ овог програма је додатно неформално, али и формално образовање у области националног и завичајног културног наслеђа, као и само присуство деце на актуелним програмима установа културе и глобално, стварање повољнијих услова за партиципацију деце и младих школског узраста у културном животу. Заправо, улога културе у образовању и улога образовања у култури су изузетно важне и то су две нераскидиве целине, па верујем да ће овај програм постати традиција – нагласио је за наш лист Милош Папић и додао да је и претходних година постојала квалитетна сарадња између установа културе, основних и средњих школа и вртића нашег града, али да Споразум о сарадњи има и додатну тежину, јер је добио формално правни оквир.

Градски већник је захвалан учитељима, као и запосленима у установама културе, што су поред својих редовних активности, пуни позитивне енергије, дочекивали наше младе суграђане.

Наредне године, у оквиру програма “Чачак, прва национална престоница културе”, око 1.100 ученика ће посети Природњачки центар у Овчар Бањи, манастире Никоље и Благовештење и Планинарски дом Каблар, најавио је Папић.

Н. Р.

Фото: Архива М. П.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.