Društvo Privreda

РЕАЛИЗОВАН ПРВИ ПРОГРАМ ОБУКА ЗА ПРИВРЕДНИКЕ ИЗ ЧАЧКА

БРИГА О ДУГОРОЧНОЈ ОДРЖИВОСТИ КОМПАНИЈА

Уз подршку Града Чачка, а у партнерству са Форумом привредника, Научно технолошки парк Чачак организовао је обуке за чачанске привреднике, које реализује компанија “Adizes SEE”. Реч је о компанији која успешно пружа услуге консалтинга и образовања менаxера, превасхнодно у земљама бивше Југославије. Основне делатности су организациона терапија, базирана на “Adizes” методологији, развој капацитета менаxера и запослених. Искусни предавачи ове компаније одржали су предавања за власнике чачанских предузећа 1, 2, 8. и 9. марта у конференцијској сали Стартап центра НТП-а. Да препознају значај едукације сведочи и одзив привредника, више од 30 их је учествовало у радионици едукативног програма “Власник сам”. Привредници су се кроз четири серије предавања упознали како да на власнички начин сагледају своје пословање и како да брину о дугорочној одрживости својих компанија.

Наставак радионица, едукативног програмаРазвој кључних запослених, биће реализован 10, 17, 24. и 31. марта, у просторијама Стартап центра и Научно технолошког парка Чачак. Ова активност представља још једну у низу тежњи да се подржи развој регионалне привреде базиран на знању.

ЧАЧАК ЈЕ ПРЕПОЗНАТЉИВ ПО ПРИВРЕДИ

Мирослав Петковић, помоћник градоначелника, подсетио је да градско руководство сваког месеца одржава састанке са привредницима, како би заједно сагледали њихове најважније потребе, нагласивши да је Град издвојио средства из буxета за врло важне едукације и обуке власника компанија, топ менаџера и запослених на кључним позицијама.   

– Март смо прогласили месецом обуке за привреднике Града Чачка. У складу са потребама привреде издвојићемо средства и у наредној години. Мислим да су овакве обуке важне и за власнике великих компанија и за њихове наследнике, јер ми живимо од привреде. Чачак јесте град спорта и културе, али, ипак, привреда је оно по чему смо препознатљиви. Привредници су значајно утицали на развој нашег града. Морамо да им будемо подршка и бићемо и у наредном периду. Сигуран сам да су и они то препознали и без те синергије не можемо даље да напредујемо. Ако желимо да се наш град развија, да имамо све већи број становника, све већи број привредних субјеката, морамо радити заједно. Сигуран сам да заједно можемо све.

ПРИМЕР ГРАДОВИМА ИЗ ОКРУЖЕЊА

Према речима председника Форума привредника Владимира Крстића, обука је била изузетна, пре свега, због синергије људи који су били присутни и озбиљности предавача:   

– Моји утисци су феноменални, јер сматрам да нам знање нико не може узети. Имали смо прилику да у локалној заједници, без додатних трошкова, добијемо знања која нам на дуги рок могу бити јако корисна. Искрено се надам да ће овакве обуке бити организоване и у будућности. Одушевљење превазилази речи које би описале оно што смо доживели за ова четири дана, прилично је било динамично, са пуно различитих тема, али верујем да ће се прави резултати видети тек касније.

Наредне обуке су намењене кључним запосленима, а Крстић очекује да ће ефекат ових радионица, такође, бити изузетан, јер ће запослени на прави начин ценити улагање у образовање, а власници и њихови наследници ће имати дугорочне користи:

– Будући да је ово прва градска управа која је омогућила својим привредницима да по повлашћеним ценама учествују у оваквим радионицама, сигуран сам да ће бити пример и за све градове окружења. Верујем да ће стечена знања, која су актуелна на светском нивоу, бити јако добра у примени, а резултати, наравно, не могу бити експресни, већ мора проћи одређени период евалуације за њихову праву примену.

“ВЛАСНИК САМ – ШТА ТРЕБА ДА ЗНАМ”

Александар Стефановић из фирме “Елсат”, која се бави пројектовањем инсталација система слабе струје и производњом ЛЕД екрана, сматра да су овакве едукације добар начин да привредници науче нешто ново и размене искуства са људима који учествују на радионицама.   

– “Adizes” је светска кућа у области едукације привредника, односно, у организацији предузећа. Јако је добро што је Град Чачак међу малобројним или, можда, прва локална самоуправа у Србији која је препознала значај ових обука и субвенционисала едукације за власнике, топ менаxере, као и за кључне запослене у предузећима. Добро је што се едукације организују у Чачку, јер када се одржавају у другим градовима повећавају се трошкови и веома је тешко издвојити време. Можда је мало времена да се све научи и усвоји, али можемо да будемо задовољни ако после четири дана едукације “Власник сам – шта треба да знам”, једну добру ствар коју смо чули применимо у нашим фирмама. Такође, и други део едукације намењен запосленима је јако важан, и они ће чути нешто ново и разменити информације са колегама из своје фирме и из других предузећа – рекао је Стефановић.

КЉУЧНИ ИСКОРАК

Ирена Булат из “Adizesa”, која води пословање у региону и Србији, напомиње да већ дуги низ година сарађује са појединим компанијама и удружењима у Чачку, али наглашава да су ове обуке биле искорак од уобичајених модела сарадње:

– Овај програм за власнике је заиста јединствен, први пут је у Србији реализован на овакав начин, као подршка једне заједнице, једног града својим привредницима. “Adizes” је програм за власнике реализовао као отворен програм у региону, али први пут на овакав начин. Презадовољни смо чињеницом да је 25 оснивача фирми на том нивоу зрелости, односно, промишљања о својој улози власника. То је кључни искорак, разлика између људи који су основали фирме и воде бизнисе и чињенице да на прави начин посматрају своје компаније из позиције власника. То потврђују и питања учесника, која су била баш инспиративна.

Наредне радионице су фокусиране ка кључним запосленима, са идејом да подигну њихове компетенције.  

– Унутар компанија постоје људи, који се зову директори, менаџери, шефови, али неки су наши најважнији инжењери, главни мајстори, главни магационери, и сви они су људи на којима почивају пословни процеси у фирмама. Радионице које следе су намењене њима, са идејом да подигну компетенције, да они унапреде своја знања, да добију сигнал од власника да су баш они ти кључни људи у које власници желе да улажу. Наравно, новостечена знања запослени ће моћи да пренесу колегама у својим фирмама – нагласила је Ирена Булат. 

ЈАКА ПРИВРЕДА, ОСНОВ ИНОВАТИВНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА И РАЗВОЈА СТАРТАП КОМПАНИЈА

Директор Научно технолошког парка Мирко Пешић каже да је одзив наших компанија био добар, а да су комуникација и енергија власника и наследника породичног бизниса биле одличне.  

– По први пут смо организатори оваквих радионица и сматрам да је ово прави потез. Надам се да ће Град и у будућности бити спреман да подржи ове едукације, а Научно технолошки парк ће увек бити заинтересован да за наше привреднике организује овакве радионице. Верујем да ће искуства привредника који су учествовали у радионицама значити много, као подстицај и другим компанијама у нашем граду, малим и средњим предузећима да учествују на сличним активностима. Без јаке привреде и добре комуникације наших компанија, не можемо ни очекивати стварање нових стартап компанија, нових технолошких иновација, а то је суштина Научно технолошког парка. Организовање оваквих обука није основна делатност НТП-а, али је веома значајно за нашу привреду, која је основ постојања и иновативног предузетништва и развоја стартап компанија – нагласио је Пешић.  

Програм за власнике и наследнике породичног бизниса пратило је 25 компанија, са преко 30 учесника, јер је из неких фирми било више од једног представника. Следе нове обуке за кључне запослене, а за четири једнодневне радионице пријављено је више од 120 учесника. Према речима директора НТП-а, одлучено је да се обуке организују у две групе, како би рад био ефективнији, али и боља интеракција учесника. Радионице ће бити одржане 10, 17, 24. и 31. марта, у простору Стартап центра и седишту НТП-а.

Нела Радичевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.