Grad

РЕКОРДНА ГОДИНА ПО БРОЈУ НОВИХ ОБЈЕКАТА

Од марта, када је у Србији проглашена пандемија корона вируса, многе делатности запале су у мању или већу кризу… Једна од ретких која за сада одолева је грађевина. Тренутно је у Чачку у изградњи чак 26 стамбених зграда. Према подацима Градске управе за инспекцијски надзор прошле године грађено је укупно око 75 објеката, укључујући породичне куће, стамбене зграде и привредне објекте. Ове године тај број је већ премашен и према слободним проценама, прошлогодишњи рекорд биће већи за око 30 одсто.

Игор Кривокапић, начелник Градске управе за инспекцијски надзор, каже да је „грађевински бум“ почео 2017, али су га „препознали“ тек прошле године, када су инспектори издали око 150 обавештења, што значи да је било око 75 објеката урађено кроз ЦЕОП.

Игор Кривокапић, начелник ГУ за инспекцијски надзор

– То је, заиста, био рекордан број. Ове године, до сада, сачинили смо око 170 обавештења, а имамо још више од месец и по, тако да очекујемо да овогодишња бројка достигне око сто нових објеката! То показује да је Чачак велико градилиште – каже Кривокапић.

Он објашњава да је, према обједињеној процедури, обавеза грађевинских инспектора да најмање два пута контролишу изградњу једног објекта, први када је завршен темељ, а други када је објекат окончан у конструктивном смислу („стављен“ под кров). За обе контроле, којима проверава усклађеност стања на терену са пројектном документацијом, односно грађевинском дозволом, инспектор сачињава обавештење (записник) и доставља га ГУ за урбанизам. На питање да ли је и колико било одступања при изградњи, начелник каже:

Чачак, фото: Љубо Новковић, архива

– У највећој мери инвеститори и извођачи се придржавају пројектне документације, из простог разлога што је реч о великим улагањима. Ако је вредност неког објекта, на пример, близу милион евра, нико неће ризиковати… Ипак, било је и случајева одступања – наводи Кривокапић и појашњава да инспекција тада обуставља радове на градилишту и налаже измену грађевинске дозволе, у законски прописаном року до 30 дана. Он наглашава да је главни циљ да се градитељи „врате“ у законски оквир, а не да се кажњавају или да руше већ изграђено. Али, ако је то немогуће, налаже се уклањање „вишка“.

Према његовим речима, најчешће одступање је повећање квадратуре објеката, у односу на ону за коју је издата грађевинска дозвола.

– Годишње у Чачку и околини имамо по пар случајева да се крене изградња објекта са неколико стотина, а заврши до 2.000 квадрата! Реч је, пре свега, о индустријским или угоститељским објектима. У тим случајевима подносимо кривичне пријаве. У једном случају поднели смо и две – прву, јер су инвеститори радили без грађевинске дозволе, а друга пријава је била за наставак радова и након обуставе. Тај објекат је и даље у кривичном поступку пред надлежним правосудним органом – наводи један од примера начелник Кривокапић.

Ове године грађевински инспектори су поднели укупно шест кривичних пријава за изградњу објеката без грађевинске дозволе. Како истиче наш саговорник, то је много мањи број него што је био у ранијем периоду, а разлог је, сматра он, пре свега, то што се грађевинске дозволе у Чачку добијају у рекордном року.

Редакција „Чачанског гласа“

У 2019. БЛИЗУ ХИЉАДУ НОВИХ ОБЈЕКАТА У МОРАВИЧКОМ ОКРУГУ

Слободан Јоловић, начелник Моравичког управног округа

До половине октобра инвеститори и извођачи радова Инспекцији рада поднели су 750 пријава извођења различитих инвестиционих радова на територији Моравичког управног округа. У 2016. години укупно их је било 447. Већ у 2017. години 597, у 2018. пријављено је 696 инвестиција, док је у 2019. години тај број био рекордан – 978!

– Када је реч о изградњи стамбених зграда за колективно становање, највише се гради у Чачку. Уопште, град Чачак је највеће градилиште у Западној Србији и после Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца, међу највећим у нашој земљи. Чачак, као локална самоуправа, представља половину становништва Моравичког округа. У сваком погледу је привредни и административни центар, раскрсница ауто-путева и привлачи највеће интересовање за сваку врсту улагања. Горњи Милановац је увек био привредно развијен, а за њима следе Ивањица, па Лучани. То је природан однос и у станоградњи, како у изградњи стамбених зграда, тако и у индивидуалној стамбеној градњи – изјавио је за „Чачански глас“ Слободан Јоловић, начелник Моравичког управног округа.

ИНВЕСТИТОРИ СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА УГЛАВНОМ ИЗ ЧАЧКА

– Према пријавама радова, код свих инвеститора стамбених зграда пребивалишта су у Чачку. То нам, такође, нешто говори. Чачак је град будућности и место у које има ко, и има интерес, да улаже. И то је добро. Отворени смо за све, али нема напретка нити здравог економског развоја без улагања наших грађана и домаће привреде – сматра Јоловић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.