Društvo

РЕЗУЛТАТИ АКЦИЈЕ „РЕЦИКЛИРАЈ – ПЕТ НИЈЕ ОТПАД“ У ШКОЛАМА

ЧАС ЕКОЛОГИЈЕ „МУДРИХ СОВА“

Када су „Мудре сове“, неформална група Чачана, поделиле основним школама пресе за пластичне флаше и лименке, чинило се да ће ову веома корисну и практичну идеју прихватити сви и да ће резултати бити одлични. Ипак, веома мало школа спроводи ову акцију на прави начин. Због тога се у „Мудрим совама“ размишља да се пресе које се не користе преместе на друга места… Постоје још неке идеје, да се награђују најактивнији „чувари природе“. О овој теми разговарали смо са Невеном Божанић, координаторком пројекта „Рециклирај – ПЕТ није отпад“. Посетили смо и ОШ „Др Драгиша Мишовић“, чији су ђаци и запослени здушно подржали ову идеју. Ова школа и због многих других конкретних еколошких и хуманитарних активности, може послужити као одличан пример другима.

„Драгишинци“ – они су најбољи

Пластична амбалажа је у последњој деценији постала један од навећих еколошких проблема, не само у Србији. Ружни, па и страшни призори река, језера, потока, у којима је све више пластике, а све мање рибе и другог живог света, постали су свакодневни. И прилази многим школама све више личе на сметилишта – гомиле кеса, флашица и друге амбалаже, које многи ученици бацају на путу од продавнице до школе. Да би се све то променило, сигурно је, биће потребно много, не само времена, већ и упорности, па и новца.

Невена Божанић, координаторка акције

Чачанске „Мудре сове“ су направиле пионирски корак и у априлу ове године поделиле су школама на градском и сеоском подручју 18 преса за пластичну амбалажу, које смањују запремину пластичне боце за око 80 одсто! Тада, на промоцији у Градској управи, којој су присуствовали наставници и директори школа, најавили су да ће, уколико буде интересовања, набавити још додатну количину. Међутим, прикупљена количина ПЕТ амбалаже у неким школама је веома мала, каже Невена Божанић, а из неких уопште није било позива за преузимање пресованих флаша. Она, ипак, верује да цела акција има позитивне ефекте, пре свега на свест младих људи.

– До сада је сакупљено укупно око 250 килограма ПЕТ амбалаже и око 150 килограма чепова. То уопште није мало, јер се може лако замислити колико би простора овај отпад заузео на депонији или би био расут по природи. У осам школа је одличан одзив, а посебно су успешне „Др Драгиша Мишовић“ и „Вук Караџић“. Одскора су нам се придружили и малишани из вртића „Дечији гај“ из Лугова, који су, углавном, сакупили чепове. Акција није дала резултате у више основних градских школа. Из ОШ „Танаско Рајић“ недавно су предали прву количину, из школа „Ратко Митровић“ и „Филип Филиповић“ нису нас још ниједном позвали, ОШ „Милица Павловић“ је предала свега три килограма селектоване амбалаже… У мање активним школама надлежни су углавном као разлог наводили да је било кратко време до почетка летњег распуста, да их је „омела“ пандемија… Овом акцијом нисмо обухватили средње школе, али с обзиром на слаб одзив неких основних школа, размишљамо да пресе поделимо средњим школама и вртићима, а можда и неким установама које покажу интересовање. Разговарали смо са Туристичком организацијом да пресу поставимо и у Овчар Бањи – најављује Невена Божанић.

Од почетка постоји замисао да се награде најбољи. Из Јавног комуналног предузећа „Регионална санитарна депонија Дубоко“ обећали су да ће за све учеснике финансирати излет у Овчар Бању, али се због пандемије од тога за сада одустало… На питање како подстаћи ученике, па и све друге, да уз само мало труда (за пресовање једне флаше или лименке потребно је свега неколико секунди и веома мало снаге!) дају већи допринос, Невена истиче да се то може постићи додатном мотивисаношћу, такмичарским духом, наградама…

– Мислим да су код деце то најбољи покретачи! Они упијају лако, посебно када се похвале и награде. Али, потребно је да све ово буде видљивије и кроз медије. Размишљали смо и о рецикломатима, који одмах награде оног који донесе одређену количину флаша или лименки. Тако нешто већ имају Крагујевац и Београд, па можемо то покушати и овде, можда баш у Овчар Бањи – каже Невена.   

Наташа Басарић, професор географије у ОШ „Др Драгиша Мишовић“

Наташа Басарић, професор географије и задужена за спровођење акције „Рециклирај – ПЕТ није отпад“ у ОШ „Др Драгиша Мишовић“, каже да већ годинама имају добру сарадњу са Удружењем „Сове на опрезу“. У школи сакупљају и чепове за акцију „Осмех на дар“, у којој веома радо учествују ђаци и сви запослени, али и многи родитељи. Зато се та добра навика, као нешто потпуно логично, наставила и кроз нову акцију „Мудрих сова“.

– Од 18. маја, када смо почели акцију, скупили смо око 30 џакова провидне и пластике у боји. Деца су позитивно реаговала. Одржали смо и предавања зашто је то све корисно. Има ученика који доносе пластичну амбалажу из својих домова, зову нас и родитељи да би донели џакове… Много тога иде из куће, где се стичу почетне навике. Мислим да све можемо и боље, уз мало већу подршку родитеља. Будући да је новембар месец хуманости, све чепове ћемо проследити за „Осмех на дар“, а онда ћемо део остављати за акцију „Сова“ – каже Наташа и предлаже да се овој школи, баш због добрих резултата, донира савременија преса за ПЕТ и лименке, која аутоматски рециклира овај отпад.

Према неким проценама, када би се сва пластика у океанима сабрала на једно место, добила би се површина већа од Немачке. Научници процењују да ће 2050. године у океанима бити више пластике него рибе! ПЕТ заузима више од 30 одсто простора на депонијама, а процењује се да у Србији, на депонијама има више од 2.000.000 пластичних флаша. Количина ПЕТ амбалаже, која се годишње употреби у Србији, испунила би зграду висине 120 метара, која у основи има димензије фудбалског игралишта. Врло мало ПЕТ амбалаже се рециклира, у свету око 14%, а код нас само три процента.

Познато је да се време разградње пластичне амбалаже мери стотинама, па и хиљадама година… – неки су од података до којих су дошле „Мудре сове“.

В. Т.

БАЦАМО МИЛИОНЕ…

Према неким статистикама, просечно сваки становник Србије дневно употреби по једну пластичну флашу. Узимајући у обзир овај податак, Невена Божанић је израчунала да, пошто је цена килограма ПЕТ отпада 20 динара, а свака флаша има око 50 грама, град од 100.000 становника месечно „баци“ на депонију око три милиона динара. Запремински, ако се не пресују, ове флаше „заузимају“ један стан од 40 квадратних метара.

– Чак и да је упола мање, то је заиста много новца који бисмо могли да искористимо за многе добре идеје. Уједно, то је велики простор који се попуњава на депонији – наводи Невена Божанић.

САРАДЊА СА „КОМУНАЛЦЕМ“

Еколошку акцију „Рецилирај – пет није отпад“ подржали су Град Чачак и ЈКП „Комуналац“, који донира кесе и џамбо вреће за паковање и чији радници преузимају упаковану амбалажу.

– Са „Комуналцем“ имамо добру сарадњу, али и њима је понекад проблем, јер питање је колико се исплати да за неколико џакова одлазе у удаљена села – каже Невена Божанић, координаторка акције.

Иако се пресе могу користити и за лименке, њих је, како показује досадашње искуство, знатно мање у школама.

САМИ СЕБИ СТВАРАМО БОЛЕСТ!

„Нестручним одлагањем и спаљивањем пластике ослобађају се чађ и канцерогени елементи диоксин и фуран, који, осим канцера, изазивају оштећења дисајних путева, стерилитет, имају негативан утицај на ембрион, срчане залиске и на кардиоваскуларна обољења“. (Миодраг Стојковић, генетичар).

Процењује се да човек за седам дана, просечно, унесе у свој организам пет грама пластике, што је еквивалент тежине једне платне картице!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.