Društvo Kultura

САМО ЈЕ КРЕАТИВНОСТ ГРАНИЦА

ОТВОРЕНО 16. ИЗДАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА АНИМИРАНОГ ФИЛМА – АНИМАНИМА 2022

После две године егзила у онлајн окружењу због услова које је пандемија ковида 19 наметнула, Међународни фестивал анимираног филма је поново пред публиком уживо, у великој дворани Дома културе. На свечаном отварању фестивала, у среду, 2. новембра, на самом почетку приказан је промотивни видео Аниманиме, дело ауторског тима Милош Томић, анимација и режија, Дака Пуач, дизајн звука и Алекса Борковић, корекција боје. На отварању 16. по реду фестивала публика је уживала у перформансу у коме се успоставља нова, органска веза између анимиране слике на платну и музике у директном, живом извођењу на сцени. Перформанс једноставно назван “Live Soundtrack”, иницијалну идеју и надоградњу током бројних досадашњих наступа, представио је Марко Милићевић, менаxер овог пројекта. Потом је уследила пројекција STASH-ових филмова, а на крају програма отварања фестивала, публика је у Ликовном салону Дома културе уживала у радовима мајстора стрипа Ђорђа Миловића.

  – Деценију и по после иницијалног фестивалског издања, када је Аниманима, попут имагинарног брода поринута у океан чудеса које уобичајено називамо “анимација”, са намером (и под слоганом „Нова инспирација. Ново искуство.“) да своју публику води на путовања каква ни један туристички бедекер на свету не познаје, ево нас и пред 16. по реду фестивалским издањем. За такмичарски програм одабрано је 32 филма из 15 земаља, које ће оцењивати жири сјајних аниматора: Коља Саксида из Словеније, Магда Гуиди из Италије и Велислава Господинова из Бугарске. На овогодишњем фестивалу имамо низ занимљивих програма. Анимирани радови из трајне колекције видео портала STASH из Канаде, телевизијске рекламе, брендирани садржаји, музички видео, постали су важан садржај фестивалског програма, који ће бити приказан управо на отварању. Истражујући обиље материјала, дошли смо до теме која ће наизглед обичне ствари показати у другачијем светлу (анимирани свет је савршено место да се ствари окрену наглавце, зар не?): “Qубав, пријатељство и остале недаће” – рекао је, поред осталог, на свечаном отварању фестивала Милен Алемпијевић, уредник Филмског програма Дома културе и уметнички директор Аниманиме.

Алемпијевић је најавио и колекцију “Независна корејска анимација” са филмовима осам савремених аутора из Јужне Кореје, као прво овакво представљање код нас једне невероватно узбудљиве анимиране кинематографије, па је у овом смислу новина у програму. 

– Имаћемо и програм за децу, у суботу пре подне. То су фини филмови за предшколце и рани школски узраст, као и четири дугометражна анимирина филма, које смо добили захваљујући пријатељима из Француског института из Београда – најавио је уметнички директор фестивала.  

Будући да организатори воле да стрип и анимација увек буду у близини, да указују једни на друге, јер су јако сродни визуелни медији, у Ликовном салону Дома културе је отворена и изложба Ђорђа Миловића, сјајног аутора, који стрипове црта 30 и више година.      

– Специјал “The Best of WTF” стиже нам са фестивала у Ансију и биће посластица за све оне гледаоце, који уживају у откаченом хумору и бизарним наративним решењима. Напокон, Аниманима.ДОЦС, полако али сигурно постаје незаобилазна програмска компонента фестивала, па и ове године, са шест одабраних наслова, сведочи о виталности и ефектној синергији документаристике и анимације. Млађи полазници ће добити прве филмске “улоге” на радионици синхронизације гласова, а нешто старији,  који претендују да стечена знања једног дана пренесу неким будућим полазницима, сазнаће од искусних предавача доста тога о техникама и педагошким аспектима анимираног филма – рекао је Милен Алемпијевић, нагласивши још једном да је анимирани филм озбиљан медиј, озбиљна уметност, коју раде сјајни креативци широм света, а да је мисија овог фестивала да то види и чачанска публика.

С обзиром на невероватну креативност и технолошку моћ медија, како каже, долазимо до старе изреке “да је само небо граница”, односно, “да је само људска креативност граница”.   

– Све остало је у сфери изненађења. Мислим да ће се наша публика уверити у то. Ниједан фестивал не може у такмичарском програму да каже ми имамо 30 или 40 најбољих могућих филмова на свету. Јер, неки јесу стварно изванредни, неки су много добри, неки су добри. Али, баш је у томе чар, да се направи нека врста поређења. То су јако различите технике, приступи, теме… Али, то се најбоље види у биоскопској дворани – нагласио је Милен Алемпијевић.  

Н. Р.

Фото: Н. Р. и Ј. П.

ПРИСТИГЛО ОКО 1.800 ПРИЈАВА – ФИНАЛНИ ИЗБОР ОД 32 ФИЛМА

– На овогодишњи конкурс за учешће у такмичарском програму пристигло је око 1.800 пријава. Импресиван број, који је процес предселекције и селекције учинио дугим и исцрпљујућим, али надасве занимљивим, који је за последицу имао финални избор од 32 филма из 15 земаља. Филмови, односно, њихови аутори надметаће се за фестивалске награде и признања: Гран при за најбољи филм фестивала, Специјалну награду жирија и три специјална признања која ће сваки члан жирија понаособ доделити филму по сопственом избору. Наравно, ту је и награда публике, коју ће добити филм са највише гласова – рекао је, између осталог, на свечаном отварању 16. Аниманиме, Душан Јаковљевић, PR Дома културе.

САВРЕМЕНИ СРПСКИ СТРИП: ЂОРЂЕ МИЛОВИЋ

– Ђорђе Миловић (1960), стрип аутор, илустратор, активан на домаћој сцени од краја 80-их година прошлог века. Препознатљивог ликовног израза и приповедачке ауре. На Аниманиминој изложби представљене су табле из његових радова “Грбе у врту”, “Жена које нема” и “Мистер Мани”. У каталогу изложбе књижевник и естетичар стрипа Зоран Пеневски бележи следеће: “Миловић је попут блиставог уметника чија светлост продире кроз материјално бивствовање. Читати његове албуме “Оно што тражим”, “Насиље за почетнике”, “Грбе у врту”, “Другим очима”, “Црвена трава”, “Свети дух и вода”, “Вадисрце” исто је као и посматрати сенке стварности. А у сенкама на Миловићевим страницама је суштина. Ништа друго – записано је у пропратном каталогу Аниманиме.

ИЗЛОЖБА СТРИПА “СВЕТ У ОБЛАЦИМА”

– Француска и Србија су земље стрипа. Везе које постоје између њих сежу до самих почетака Девете уметности и данас су живље него икада. Изложба “Свет у облацима”, има за циљ да кроз мини историју југословенског стрипа прикаже додирне тачке и утицај француско-белгијске школе стрипа на овдашњу сцену. Из пера сценаристе Павла Зелића, главног уредника, и стрип аутора Јане Адамовић и Саше Ракезића Зографа, изашли су текстови који уз обилну визеулну грађу воде посетиоца кроз четири целине изложбе: “Почетак свих доба”, “Златно доба”, “Доба хероја” и “Савремено доба” – наведено је у каталогу фестивала анимираног филма. Изложба постављена у средњем холу Дома културе биће отворена до 13. новембра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.