Grad

Сећање на јунаке Битке на Љубићу

На данашњи дан, пре 207 година, одиграла се једна од најзначајнијих битака Другог српског устанка. Поражена је далеко надмоћнија турска војска. Устанике је предводио Танаско Рајић, који је у тој борби, чувајући топове, изгубио живот. Турци су опколили његов положај и успели да га савладају. Али, у Боју на Љубићу погинуо је и турски заповедник Имшир паша. Наша војска је изборила велику победу и допринела коначном ослобођењу.

– Србија је увек била на страни правде, слободе, хуманизма. Наша слобода је коштала многих људских живота. Зато не смемо дозволити да генерације које долазе не знају праву истину. Да би могли да се баве новим борбама за бољи живот, морају да знају колика је цена за слободу, коју су наши преци без размишљања платили животима. Само народ који памти своју историју има наде за добру и светлу будућност – напоменуо је Миодраг Капор, државни секретар Министрства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања.

Миодраг Капор, Министрство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања
Градоначелник Чачка Милун Тодоровић и председник Скупштине града Игор Трифуновић

На годишњицу Боја на Љубићу, одржани су Света Литургија и помен настрадалим јунацима. Венце на Спомен-комплексу на брду Љубићу положили су представници Владе Србије, Града Чачка, војске, полиције, Месне заједнице „Љубић“, Моравичког управног округа, удружења за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године, потомака ратника Србије, 1912-1920, Завичајног удружења „Гребићи“, Удружења староседелаца Љубића, Завичајног друштва „Чачани“…

Удружење строседелаца Љубића, Драган Стефановић и Жико Вукајловић

– Намера Града Чачка је да одржава и унапреди свако знаменито место. Остаје нам да чувамо нашу историју и преносимо новим генерацијама ту светлу прошлост и надам се, још бољу будућност која неће почивати на ратовима, него на образовању, здравству, спорту, култури – порука је и Милуна Тодоровића, градоначелника Чачка.

На 207. годишњицу Боја на Љубићу отворена је мала изложба „Старе куће Љубића“, Завичајног друштва „Гребићи“, на најзначајније тренутке наше историје подсетила је историчарка Лела Павловић, директорка Међуопштинског историјског архива, а у свечаном програму је наступио хор Основне школе „Танаско Рајић“. И они 6. јуна славе Дан школе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.