Društvo Zdravstvo

СЕЗОНА РЕСПИРАТОРНИХ ИНФЕКЦИЈА – И У ЧАЧКУ ИМА ОБОЛЕЛИХ ОД ВЕЛИКОГ КАШЉА

У Чачку и другим градовима Моравичког округа, као у великом делу Србије, повећан је број пацијената са респираторним инфекцијама. Ординације домова здравља и амбуланти су препуне пацијената који се најчешће жале на високу температуру, исцрпљујући кашаљ, болове у мишићима, малаксалост, а у неким случајевима и пролив и повраћање… На Дечјем одељењу чачанске Опште болнице било је посебно тешко пред новогодишње празнике, када на том одељењу више није било места за нове пацијенте, па су лекари морали да их збрињавају на Дечју хирургију.

Директор Завода за јавно здравље Чачак др Аксентије Тошић рекао је да је најприсутнији респираторни синцицијални вирус (РСВ). Поред њега и вируса грипа, који су уобичајени у ово доба године, има оболелих и од ковида. За сада је код десетак пацијената потврђен велики кашаљ. Ипак, др Тошић је нагласио да је епидемиолошка ситуација за сада стабилна, да нема говора о епидемији, али да свака заразна болест потенцијално, ако од ње оболи већи број људи, може да буде опасна и кобна у одређеним случајевима. Према његовим речима, клиничке слике оболелих од вирусних инфекција варирају од веома благих до средње тешких, а веома су ретке изразито тешке клиничке слике, какве су многи имали пре две, три године за време ковида.

Директор Завода за јавно здравље Чачак др Аксентије Тошић

– Поред вирусних инфекција, у последње време, истина још увек ретко, имамо и пацијенте оболеле од великог кашља, који изазива бактерија Bordetella pertussis. Од овог бактеријског обољења наше становништво је добрим делом заштићено, јер је велики број вакцинисаних на време, односно још у дечјем узрасту. У последњих неколико година спорадично се јавља, углавном код веома мале деце. Један од разлога је што ова деца или нису уопште вакцинисана, или су вакацинисана некомплетно. Та деца су веома осетљива, тако да може да дође до значајних здравствених компликација, чак и трајних. И одрасли могу да оболе, али срећом, углавном је то лакши облик. Разлог је што су углавном вакцинисани или су неприметно прележали велики кашаљ уназад неколико година – објаснио је др Тошић.

У целом Моравичком округу висок је ниво имунизованих петовалентном вакцином пентаксим која, поред осталих болести, штити и од великог кашља (око 95 одсто).

– Они који своју децу нису вакцинисали много ризикују, јер велики кашаљ може да буде веома озбиљан. Може да траје недељама, да потпуно исцрпи организам, остави одређене последице, па и да се фатално заврши. За сада имамо десетак потврђених случајева оболеле деце од великог кашља, која имају средње тешке симптоме. Очекујемо још толико, када стигну резултати анализе. Срећом, ова болест се успешно лечи одговарајућим антибиотиком – изјавио је др Тошић.

И у Дечјем диспанзеру потврђују да имају велики број пацијената са респираторним инфекцијама. Педијатар др Дубравка Ружић каже да су велике гужве биле посебно пре Нове године, тако да је дневно сваки лекар у овој установи имао и по педесет пацијената.

Фото: Дечји диспанзер

– Најчешће су имали повишену телесну температуру, која траје три до пет дана, кашаљ, цурење из носа, а имало их је и са упалом плућа, бронхитисом код мале деце… Још од октобра нам се јављају пацијенти са дуготрајним кашљем. За сада имамо и шест регистрованих пацијената са великим кашљем, реч је о школском узрасту. Код свих је преко Завода за јавно здравље потврђена бактерија Bordetella pertussis. И сви су били редовно вакцинисани! И после новогодишњих празника много више је било класичних виремија, али углавном је пролазило без компликација. Очекивали смо да ће пауза са школом и вртићима зауставити бар мало ширење инфекција, пре свега респираторних, јер се преносе капљичним путем – објаснила је др Дубравка Ружић.

Према речима начелнице Дечјег диспанзера др Наташе Јовановић, великог кашља има готово сваке године, али никада у већем броју. Заблуда је да деца вакцинисана против великог кашља имају доживотни имунитет, истиче она, јер временом имунитет слаби.

Др Наташа Јовановић, начелнице Дечјег диспанзера

– Тако да су сада оболели од великог кашља, углавном, школског или млађег адолесцентског узраста. Најопаснији је у узрасту до два месеца, јер дете још није примило ниједну вакцину. У Чачку, срећом, нисмо имали такве случајеве, али се њих највише и плашимо! Поред ових најмлађих, теже клиничке слике могу бити код деце са урођеним срчаним манама и другим хроничним болестима. Због великог вакционалног обухвата ми их не очекујемо, тако да мислим да велики кашаљ неће бити проблем ни ове сезоне. Уједно, данас је дијагностика лакша, брис носа може се спровести у примарној здравственој заштити, а лечење није компликовано, ако нису теже клиничке слике – рекла је др Јовановић.

Начелница Дечјег одељења у Општој болници др Весна Младеновић

И начелница Дечјег одељења у Општој болници др Весна Младеновић каже да су у претходном периоду најбројнији били пацијенти са респираторним синцицијалним вирусом, који је контагиозан, односно, веома брзо се шири међу децом.

– Он најчешће погађа малу децу – од новорођенчади до две године старости, са веома тешким клиничким сликама. Та деца веома лако могу да уђу у респираторне инсуфицијенције. У последња два месеца велики је број оболелих од овог вируса, тако да у једном тренутку нисмо имали слободно место на одељењу, а имамо 30 постеља, па смо се проширили на Одељење дечје хирургије! – рекла је др Младеновић и додала да је, срећом, сада ситуација мало мирнија, тако да су се поново вратили на уобичајен број постеља.

На Дечјем одељењу, код појединих пацијената рађени су PCR тестови на грип (тип А и Б), али су сви били негативни. Када је реч о великом кашљу, хоспитализован је само један дечак школског узраста и за њега се чека потврда из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, рекла је др Младеновић.

Сада је у здравственим амбулантама, углавном, смањен број прегледа на дневном нивоу. Али, то се може променити када се ђаци врате у школске клупе, а делом и малишани у вртићке групе. И од временских услова много тога зависи, јер су у децембру дневне температуре биле прилично високе, а онда је  дошло до захлађења, што је погодовало развоју вирусних респираторних инфекција.

В. Т.

ВЕЛИКИ КАШАЉ НИЈЕ ИЗНЕНАЂЕЊЕ

Професор др Владислав Вукомановић, педијатријски кардиолог, заменик директора Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“, један од учесника Симпозијума педијатара, рекао је да велики кашаљ не треба сматрати изненађењем у Србији. Оно што је позитивно, нагласио је, да мали број пацијената оболелих од великог кашља,  има тешку клиничку слику.

– Они најтежи су збринути у терцијалним здравственим установама. Ми, у Институту за здравствену заштиту мајке и детета, пратимо најтежи клинички ток великог кашња који може да се деси код одојчади старих неколико месеци – рекао је проф. др Вукомановић и додао да је у последњих месец дана број новопримљене деце мањи, али да још треба бити опрезан, будући да је зимски период, а капљичне респираторне инфекције се брзо преносе. Најважније је, истакао је он, да се болест на време препозна и да се, уколико је неопходно, дете прими на болничко лечење.     

ЗА ВАКЦИНУ ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА ЈОШ НИЈЕ КАСНО

За вакцину против сезонског грипа још није касно, будући да је у претходним годинама велики број грађана оболевао у фебруару и марту, рекао је др Аксентије Тошић.

– Више од 90 одсто вакцина је искоришћено, односно дато је више од 8.000 доза у здравственим амбулантама Моравичког округа, што је већи број него претходних година. Али, остао је још известан број вакцина у свим домовима здравља, тако да се они који су под ризиком због година или хроничних болести могу јавити свом изабраном лекару – рекао је др Тошић, директор ЗЗЈЗ Чачак. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.