Grad Zdravstvo

СИМПОЗИЈУМ ЛЕКАРА У ЧАЧКУ – НАЈЧЕШЋЕ НЕДОУМИЦЕ У ПРИМАРНОЈ ПЕДИЈАТРИЈСКОЈ ПРАКСИ

Који су данас главни изазови у лечењу најмлађих пацијената, посебно у кардиологији, пулмологији, хематологији, колико српски педијатри прате савремене процедуре лечења и новине у дијагностици, како се са недоумицама носе они који лече децу у примарној и секундарној, а како у терцијалној заштити, неке су од тема о којима су говорили и разговарали лекари на Симпозијуму који је одржан данас у чачанском Стартап центру Научно технолошког парка у Чачку. На целодневном скупу под називом „Најчешће недоумице у примарној педијатријској пракси“ дискутовало се и о актуелним темама – великом кашљу, учесталим респираторним вирусним инфекцијама и гојазности код деце. Организатори овог важног окупљања лекара били су чачански Дом здравља и Српско лекарско друштво, Подружница Чачак.

На Симпозијуму је говорило 12 еминентних стручњака и професора Медицинског факултета Универзитета у Београду. За учешће је било пријављено око 120 здравствених радника, пре свега, педијатара из целе Србије, као и лекара других специјалности којима су у свакодневном професионалном раду чести пацијенти и деца предшколског и школског узраста.

Начелница Дечјег диспанзера у чачанском Дому здравља др Наташа Јовановић, рекла је да је овај скуп здравствених радника важан, како због размене знања и искуства, тако и због нових контаката између колега.

– За актуелне теме смо се одлучили, имајући у виду да у Србији има око две хиљаде педијатара који раде у примарној здравственој заштити. Зато смо позвали најискусније педијатре са Медицинског факултета и педијатријских клиника – рекла је др Јовановић, која је у уводној речи представила Службу за здравствену заштиту деце Дома здравља.

Др Наташа Јовановић и проф. др Владислав Вукомановић

Професор др Владислав Вукомановић, педијатријски кардиолог, заменик директора Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“, рекао је да је велика част и задовољство да он и колеге из Института дођу у Чачак на Симпозијум, на позив др Наташе Јовановић, која је део специјалистичког стажа провела, управо, у овој значајној здравствној установи у Београду.

– Ово је наставак наше сарадње. Велико је задовољство да на овај начин одржавамо контакт између лекара који дођу у Институт на специјализацију и њихових матичних установа, у коју понесу знање, одговорност и вештине, а све на корист лечења наших пацијената – рекао је за „Чачански глас“ др Вукомановић, који је и редовни професор Медицинског факултета у Београду.

Како је нагласио, има много изазова у савременој педијатрији. Неки су стари, а има и нових.

– Прошао је ковид, сада је актуелан pertussis (велики кашаљ), дијабетес има практично епидемијске размере, астма, плућне болести, урођене и стечене болеси срца… Све су то „старе“ ствари, са новом надградњом, новим проблемима, који захтевају нова решења, а ми их, мислим, успешно налазимо – рекао је проф. др Вукомановић.

Када је реч о дечјој кардиологији, он је нагласио да је ова грана медицине у Србији на добром нивоу, а то говори и са позиције представника Србије у Европском удружењу дечјих кардиолога (АЕПЦ), који често одлази у западноевропске установе, у којима ради са колегама.  

– Највећи део процедура интервентне кардиологије радимо и ми на Институту, у току смо и фармаколошких новина, када је реч о употреби нових лекова у лечењу упалних болести срца, неких конгениталних аномалија… Пратимо и примењујемо све оно што даје медицина заснована на доказима. Што је најважније, држава обезбеђује одговарајуће лекове – изјавио је проф. др Вукомановић и додао да исто важи и за савремену дијагностичку опрему, која је у медицини важна, као и добри стручњаци.

– Зато обучавање и усавршавање на новој опреми мора да буде континуирано. То мора да буде у програму свих здравствених установа у Србији, а мислим да то полако улази у њихове планове развоја. Млади људи треба да прихватају нове технологије и да буду веома „фамилијарни“ са њима, како би нашим пацијентима могли да омогуће врхунску дијагностику и лечење – рекао је проф. др Вукомановић.

У име организатора, учеснике Симпозијума поздравили су, поред др Наташе Јовановић и др Нада Лазовић, председница Подружнице Српског лекарског друштва у Чачку, као и др Александар Пајовић, директор Дома здравља. Гостима се обратио у име Града Чачка Владан Милић, заменик градоначелника, а испред чачанског Научно технолошког парка Мирко Пешић, в.д. директора.

В. Т.

ГОДИШЊЕ 165 ХИЉАДА ПРЕГЛЕДА!

Фото: Дечји диспанзер Чачак

Служба за здравствену заштиту деце чачанског Дома здравља има око 19 хиљада картона деце, од новорођенчади до 18 година старости. У Служби ради 14 педијатара, који су прошле године урадили 165.000 прегледа! Око хиљаду деце упућено је на даље лечење у Општу болницу, подаци су које је изнела др Наташа Јовановић, начелница Дечјег диспанзера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.