Društvo Obrazovanje

СИНДИКАТ ОБРАЗОВАЊА ЧАЧАК НАЈАВИО УЧЕШЋЕ НА ПРОТЕСТУ УНИЈЕ СПРС У БЕОГРАДУ

“НЕ ОДУСТАЈЕМО”

Синдикат образовања Чачак (СОЧ), на конференцији за новинаре одржаној у уторак, 24. августа, најавио је да ће учествовати на протесту, који 31. августа у Београду, организује Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС). Члан председништва Уније синдиката просветних радника Србије Весна Јеротијевић рекла је да протест симболично носи назив “Не одсутајемо“, што значи да Унија СПРС не одсутаје од инцијативе за смањење броја ученика у одељењу, од увођења праведних платних разреда, од борбе за достојанствен живот и зараде просветних радника, од тужби које су покренуте због небриге државе према запосленима и од квалитетног образовања за свако дете.

Весна Јеротијевић и Владимир Аџић

Владимир Аџић, председник Синдиката образовања Чачак и члан председништва Уније синдиката просветних радника Србије, нагласио је да
Унија не одустаје, јер “просветни радници немају право да одустану, због тога што ученике у одељењу уче да буду доследни”.  

– Наша Влада и држава није доследна, јер не испуњава оно што је потписала у великом штрајку 2015. да платни разреди буду уведени од 1. јануара 2016. У међувремену сваке године доносе секторска повећања која су довела до “дубиозе у просвети”. Знамо да се преговара о минималној цени рада и да је Влада предложила да од 1. јануара она буде повећана на 35.012 динара. То јесте лепо у неком делу, али зараде чистачица у школи се дотирају до минималне цене рада. То значи да чистачице, када се пензионишу, примају пензију у односу на основицу коју имају у школи и која сада износи 21.000 динара – рекао је, између осталог, Аџић.

Када је реч о наставном особљу, Унија синдиката просветних радника Србије се више од 22 године залаже да плата у просвети буде један према три што, према речима Аџића, значи да основица професора у школи треба да буде 105.000 динара, ако ће минимална плата бити 35.012 динара. Аџић је додао да основна плата професора у школи, који је почео да ради износи 62.040 динара.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.