Kultura Kultura

Синоћ отворена изложба Лене Миловановић Загрљај/ Еmbrace

Синоћ отворена изложба Лене Миловановић Загрљај/ Еmbrace

У четвртак, 14. октобра, у 19 часова, у изложбеном простору Галерије Рисим, отворена је изложба Лене Миловановић, под називом Загрљај/Еmbracе. Изложбу су заједно отворили кустос Уметничке галерије ,,Надежда Петровић” Даниел Микић и сама уметница.

Уметница наводи да је разлог због кога је одабрала ову тематику загрљај као такав – оно што гради поверење међу људима, продубљује односе и отклања границе и разлике.

Подстакнута фотографијама на којима су забележени блиски контакти са драгим особа, уметница ствара композиције које треба да евоцирају интимне моменте сентименталне вредности, временски удаљене од садашњости, али реинтерпретацијом  изнова проживљене и сачуване од заборава пролазности…

(Милена Антонијевић)

Необичан је начин изражавања насупрот теми: она бира да се артикулише  кроз рачунарски језик, бинарне кодове који симболично представљају модерног човека. На овај начин ствара се контраст између сентименталног осећања и хладног , могло би се рећи  технолошког- прорачунатог  начина изражавања тих емоција. Различитом комбинацијом приказаних  карактера   представљено је уједно материјално и духовно, мисао и осећање.

Језиком општег, који овде јесте безличан рачунарски језик, уметница ствара приказе који су сами по себи нечитљиви, али при чему назив дела, често дат као година у којој је настала фотографија која је делу послужила као узор или инспирација – упућује на идеју меморисања интимног доживљаја, као што показују слике 1997, 1999, 2018…

(Милена Антонијевић)

При стварању својих дела  уметница користи традиционалне сликарске и цртачке технике, али и вез на пертинакс плочи и тродимензионалне објекте направљене слагањем лего коцки чијом употребом симболично, повратком у детињство кроз игру изнова оживљавамо сопствене успоменеи заборављене емоције…или по речима саме уметнице неке загрљаје које више не можемо осетитити.

Извор: Уметничка галерија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.