Društvo Kultura

СЛИКАРСТВО ЕМОЦИЈЕ И ТРЕНУТКА

У ДОМУ КУЛТУРЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ХАОС”, УМЕТНИКА ФИЛИПА РИСТИЋА

У наставку програма у Ликовном салону Дома културе, у среду, 16. марта, отворена је изложба, под називомХаос”, младог уметника Филипа Ристића. Отварајући изложбу, уредник Ликовног програма Весна Петровић је нагласила да слике са изложбеХаоспреносе снажну енергију, коју је уметник уткао у њих.     

Филип Ристић и Весна Петровић

– Устрептали, испрекидани потези остављају утисак да се све креће. На први поглед заиста делује хаотично. Међутим, треба свакој од ових слика прићи, треба покушати да се посматра издвојено, јер ово је само сликарство, без унапред утврђене форме и процеса. Сликарство емоције, сликарство тренутка. Као на почетку сваког ликовног, стваралачког процеса, уметник се налази пред белином платна. Код Филипа Ристића је карактеристично то што без бојазни користи боје. Слика у слојевима, фазе су сигурно често узнемирујуће, али сагледавањем дела, смиривањем појединих сегмената, долази до жељеног циља, до композиције која има смисла – појаснила је уметников рад Весна Петровић.

Према речима уреднице Ликовног програма, слике Филипа Ристића су слојевите и пастуозне, и сам тај рељеф је посебан квалитет који имају ова дела.   

– У оваквом начину ликовног изражавања, нема калкулисања. Ово је искрено сликарство, начин да нам уметник кроз ликовни језик пренесе своја осећања и размишљања. Он је то лепо исказао у свом тексту, па ћу ја цитирати само део: “Свака креација доводи у постојање ни из чега у нешто. Одакле долази стваралачка енергија? Где је полазиште стваралачке имагинације? Да ли она лежи у праисконском архетипу, који води порекло до самог зачетка универзума, па самим тим и до Бога? Тражећи одговоре на ова питања, која свакако јесу иманентна колико и само питање настанка универзума, налазим аналогију између Бога ствараоца и уметника ствараоца”.

Филип Ристић је рођен 1988. годиине у Београду. У Косовској Митровици, на Факултету уметности Универзитета у Приштини, 2011. године завршио је основне, а 2018. мастер студије, у класи професора Зорана Фуруновића. Ово је његова седма самостална изложба, а учествовао је на бројним колективним. Такође, учесник је и више ликовних колонија. Члан је УЛУС-а и добитник неколико награда.  

– Сликарством се бавим од када знам за себе, пошто долазим из сликарске породице, и отац и мајка су академски сликари, и покојни ујак, такође, тако да сам се од малих ногу сусретао са сликарским платнима, четкама и бојама.

Најчешће користим технику уље на платну, као што се може видети и на овој изложби од 12 слика великог формата, јер су десет управо “уља”. С друге стране, користим и технику акрил на платну, а када радим цртеже, углавном се бавим пастелом – рекао је Филип Ристић.

Изложба од 12 слика, које су рађене техникама уље на платну и суви пастел, фрагмент је једног концепта, једног новог циклуса, који је уметник назвао “Хаос”. Сама идеја и назив проистичу из дубинске, егзистенцијалне кризе, како личне, тако и професионалне, односно, сликарске, појаснио је Ристић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.