Aktuelno Selo

SLOBODAN PETROVIĆ, CVEĆAR IZ STANČIĆA: ASORTIMAN CVEĆA PO ŽELJI KUPACA

Proleće je period godine kada građani uređuju svoje bašte i balkone, kako bi u oplemenjenom prostoru što kvalitetnije provodili slobodno vreme. U Garden centru Slobodana Petrovića iz Stančića, otvorenom pored Ibarske magistrale, izloženo je veoma kvalitetno balkonsko i baštensko cveće: muškatle, surfinije, petunije, begonije, kadifice, salvije…

Porodica Slobodana Petrovića se proizvodnjom cveća bavi od 2001. godine. Počeci su bili sasvim skromni, da bi kasnije, u svakoj novoj sezoni, uspešno pomerali granice kroz podizanje kvaliteta cveća i uvećanje proizvodnje. Polako, ali sigurno, svojim predanim radom Petrovići su se upisali na listu vodećih proizvođača cveća u čačanskom kraju, ali i šire. Osluškivali su impulse tržista i iznad svega poštovali kupce.

– Prilagođavamo se zahtevima tržista, uvažavamo želje kupaca, jer zbog njih postojimo. U poslednje dve godine su u modi cvetni aranžmani sa više biljaka u saksiji, tako da i mi pratimo taj trend. Dobro smo se pripremili za ovu sezonu, a prodaja je startovala sa prvim toplijim danima. Kada je reč o cvetnim aranžmanima ili o bilo kojoj biljci iz našeg proizvodnog asortimana, neophodno je da se cveće nakon kupovine presadi u veće saksije, kako bi moglo da se razvija. To je posebno značajno zbog visokih temperature tokom leta, jer se biljke lakše održavaju – kaže Slobodan.

Proizvodni ciklus u cvećarskoj proizvodnji najčešće traje osam meseci. Razlikuje se samo osmomartovski program, koji zahteva više vremena. Recimo, roizvodnja ciklame traje godinu dina. Generalno uzev, ovde je reč o veoma skupoj proizvodnji, posebno ako se zna da je nabavka repromaterijala vezana za evro, dok cene cveća godinama unazad stoje na istom nivou.

– Ranijih godina je u čačanskom kraju bilo mnogo više cvećara, jer su ljudi smatrali da se u ovoj delatnosti brzo stiče velika zarada. Kada su shvatili da to nije baš tako – mnogi od njih su odustali od ovog posla. Repromaterijal za proizvodnju cveća potiče iz uvoza, počev od supstrata, pa sve do semena i sadnica, i sve je vezano za evro. U odnosu na 2004, repromaterijal je duplo skuplji, a cene cveća su ostale na istom nivou. Borimo se na sve moguće načine da održimo proizvodnju i bar za nijansu uvećamo svoju zaradu. Mi smo snalažljiv narod, uzimamo reznice ranije (u septembru), kako bismo sa njih skidali druge i na taj način pojeftinjujemo proizvodnju. Mušterije imamo za obe varijante: ko želi original plaća skuplje, dok je prva reprodukcija malo jeftinija. Osim toga, zaradu uvećavamo i proširivanjem obima proizvodnje – kaže Petrović.

Slobodan ističe da se od proizvodnje cveća može sasvim pristojno živeti.

– Ovim poslom se bavimo porodično. Radimo mnogo i maksimalno se trudimo, jer je proizvodnja cveća veoma zahtevna. U plastenicima nam pomažu i deca, najviše preko vikenda i tokom raspusta. To nam mnogo znači, posebno u priodu sadnje biljaka. Zarada je pristojna, ni manja ni veća nego u nekom drugom poslu. Kada imate radnu naviku i ako se odgovorno odnosite prema poslu – uspeh je zagarantovan – naglašava Slobodan, dok pogledom prati posetioce Garden centra, koji sa velikom pažnjom razgledaju živopisne cvetne aranžmane.

Petrovići ističu da nemaju problema u plasmanu cveća, jer imaju verne kupce, čiji se krug širi iz sezone u sezonu.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.