Sport

“SPORTSKE IGRE MLADIH“ TREĆI PUT U ČAČKU

“Sportske igre mladih“ predstavljaju jedan od najmasovnijih događaja amaterskog sporta u Evropi. Okupljaju decu i omladinu iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Prošle godine je bilo ukupno 202.000 učesnika, a u Srbiji se u deset sportova nadmetalo 75.000 školaraca.


Čačak će ove godine po treći put biti domaćin kvalifikacija, a pobednici stiču pravo nastupa na republičkom finalu, koje će biti održano u Beogradu. Najbolji iz Beograda krenuće u Split, gde će tokom jeseni biti održano regionalno finale.

Grad Čačak učestvuje u organizaciji “Sportskih igara mladih“ tako što obezbeđuje prevoz takmičarima do Čačka, a prevoz i ishrana su obezbeđeni i za one koji će nastupati u Beogradu. Lokalna samouprava pomaže i onima koji se kvalifikuju za nastup u Splitu, a od sledeće sezone učestvovaćemo u finansiranju takmičenja u Čačku – rekao je pomoćnik gradonačelnika Vladan Milić.

Ovo je svojevrstan sportski događaj čiji je cilj druženje i podsticanje na vođenje zdravih načina života, jer na njemu mogu da, osim dece koja su sportski aktivna, učestvuju i ona koja ne treniraju ni jedan sport. Važno je da se neguje razmevanje, zajedništvo, prijateljstvo, fer-plej. Ovogodišnja kampanja je posvećena borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Zbog epidemiološke situacije bili smo prinuđeni da promenimo program takmičenja. Neće biti prepoznatljivog svečanog otvaranja, a 10. juna će biti održana takmičenja u stonom tenisu (počinju u 10 časova u Domu slepih), tenisu (od 12 časova na teniskim terenima SC “Mladost“) i šahu (od 13 sati ispred stare uprevne zgrade SC “Mladost“). Nadmetanja u atletici, basketu, između dve vatre, malom fudbalu, odbojci, odbojci na pesku i rukometu biće na programu 16. jula – izjavila je koordinator ovogodišnjih Igara Ivana Vukajlović, dodajući da se zbog sveukupne situacije odustalo od ideje da škole organizuju učešće svojih đaka, pa je dat akcenat na saradnju sa klubovima i zbog toga je teško predvideti broj učesnika.

Među 290 sportista koji su prošle godine predstavljali Srbiju u Splitu, bila je i Čačanka Sara Đunisijević. Ona je na najlepši mogući način predstavila svoj grad i zemlju osvojivši prvo mesto u tenisu.

Utisci iz Splita su fantastični. Osim takmičarskog uspeha sklopila sam i mnogo prijateljstava, što mi je jako važno – rekla je Sara, koja će učestvovati i ove godine.

Veliku pomoć u organizaciji Igara pruža SC “Mladost“ davanjem terena na korišćenje. Takmičari u malom fudbalu i rukometu imaće priliku da isprobaju novu podlogu, dok će učesnici atletskih nadmetanja biti među prvima koji će koristiti obnovljenu atletsku stazu.
V. D.

Discipline su: mali fudbal, odbojka na pesku, basket, rukomet, odbojka, između dve vatre, stoni tenis, tenis, atletika i šah. 10. juna stoni tenis (u sali Doma slepih od 10 časova), tenis (teniski tereni SC “Mladost“ od 12 sati) i šah (13 sati, stara upravna zgrada SC “Mladost“). Ostali sportovi su na programu 16. jula. Planirano je da učestvuju. Ovogodišnja kampanja je posvećena borbi protiv vršnjačkog nasilja. Deca ne moraju biti aktivni sportisti, već je dovoljno da su ljubitelji druženja i zdravog načina života. Osnova je negovanje razmevanja, prijateljstva, solidarnosti i fer-pleja. Prošle godine iz Srbije u Split je krenulo 219 takmičara, 75.000 dece u Srbiji. U regionu 202.000. Oko 7.000. Zbog epidemiološke situacije aktivirani su više klubovi, jer je rvobitno zamisao bila da škole budu nosioci takmičenja.

Treni SC “Mladost“

Svečanog otvaranja neće biti, a nismo želei da napravimo pauzu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.